Обвинението е лишено от основание, да, но прокуратурата очевидно е

...
Обвинението е лишено от основание, да, но прокуратурата очевидно е
Коментари Харесай

Проф. Асена Стоименова пред Фрог: Основни мои представи за съдебната ни система са тотално сринати! Кой и защо си позволява да прави лекарствена политика с белезници?!

Обвинението е лишено от съображение, да, само че прокуратурата явно е счела, че има неоспорими доказателства за закононарушение, което по своята същина съставлява разпространение на подправен сигнал за взривно устройство или друго злополучие посредством средства за взаимозависимост. Не са ми предоставени матерали по делото, правата ми са отчасти лимитирани.
Обжалването на мярката от 20 000 лева към този момент е реалност, очаквам произнасянето на съда.

Не съм се изплашила. Ще потърся правата си както в българската правосъдна система, по този начин и на европейска територия,

Кой и за какво не желае това, което е естествена процедура в останалата част от света да се случи и в България? А кои са “заболелите от тревога” можете да съдите по интервютата, които се дават от някои обществени персони сега с противоположните тези, които не дават отговор на истината и в този смисъл съставляват разпространяване на подвеждаща информация. Кой и за какво си разрешава да прави лекарствена политика с белезници, а не просто да я следва, такава каквато страната е решила, както се случва в другите страни?

Това споделя пред Фрог нюз ръководителят на Българския фармацевтичен съюз професор Асена Стоименова, упрекната от прокуратурата, че е провокирала суматоха в обществото със своите изявленията.

- Проф. Стоименова, по какъв начин ще коментирате обвиняването към вас по чл.326 за внасяне на паника измежду популацията? Трагично, трагично или смешно е то. По мнението на специалисти, то е лишено от съображение.

- Недоумявам, че съм упрекната за това, че съм изказала експертно мнение, учредено на моя 25-годишен опит в бранша, както и на отчети и инструкции от Европейската комисия (ЕК) и Европейската организация по медикаментите. Не го дефинирам нито като трагично, нито като трагично, а по-скоро като показателно за системата и за това защо може да се употребява изключителната обстановка, по отношение на пандемията от COVID-19. Експертите смятат, че обвиняването е лишено от съображение, да, само че прокуратурата явно е счела, че има неоспорими доказателства за закононарушение, което по своята същина съставлява разпространение на подправен сигнал за взривно устройство или друго злополучие посредством средства за взаимозависимост. Нямам самообладание да се срещна с материалите по делото, с цел да мога да взема отношение и да дам съответните пояснения. До този миг такива материали не са ми предоставени и по тази причина смятам, че моите права са отчасти лимитирани.

- Не е ли това посягане върху свободното слово на специалиста, който дава публичност за заплахата от COVID-19?

- Стотици хора, които се свързаха с мен, възприемат моите изявленията като уравновесени. Моите изявления са въз основа на материали, изявления и отчети, както от Световната здравна организация, по този начин и от Европейската организация по медикаментите, Агенцията по храните и медикаментите в Съединени американски щати, Европейската комисия, както и данни от българския пазар. Само няколко часа след интервютата прокурорът явно е съумял да се ориентира в комплицирана материя като лекарствената регулация и да откри, че събраните доказателства са неоспорими – т.е. налице е подвеждаща информация, която основава паника в популацията.

Отново желая да подчертая, че дефицитът на лекарствени артикули е обикновено събитие, в един миг липсват едни медикаменти от пазара, в различен момент- други. Информацията за евентуален дефицит на медикаменти не може да бъде тревожна, а по-скоро разискването на възможен дефицит има за цел превантивно да създаде тактики за превъзмогването му, според от аргументите за дефицита, неговата дълготрайност и наличността на други възможности. Повечето сигнали за лекарствени артикули, които липсват се отнасят за медикаменти, които имат лечебни други възможности и в тези случаи, в случай че пациентите нямат ресурси, е належащо да се извърнат към своя доктор за определяне на новото лекуване. Но за една огромна част от медикаментите има генерични други възможности (еквивалентни медикаменти на разнообразни производители) и генеричната подмяна, която в България не е позволена би дала опция пациентите да вършат своя избор с поддръжката на фармацевтите и без да се излагат на риск от спомагателни обществени контакти тъкмо по време на изключителното състояние.

- Ще обжалвате ли мярката от 20 000 лв.? Това не е ли чиста принуда против жител на Република България?

- Обжалването към този момент е реалност, очаквам произнасянето на съда. Не съм правист, само че съм човек логически и със здрав разсъдък и за мен е необичайно, по какъв начин по този начин размерът на гаранцията може да бъде избран без да бъдет взети предивид фамилното състояние на обвинения, приходите му, съществуването на отговорности и впрочем още данни, които аз заявих на по-късен стадий, едвам откакто бях привлечена като обвинен. Целта на гаранцията е да обезпечи наличието на обвинения.

Аз съм обществена персона, страната сега е със затворени граници, т.е. не мога да се укрия. Също по този начин съм ръководител на УС на Българския фармацевтичен съюз и съставлявам фармацевтите в България, а съм и учител в Медицинския университет, София и не считам да се укривам нито от членовете на съюза, нито от моите студенти. Изобщо, малко съм объркана, тъй като съществени мои показа за правосъдната система са тотално сринати – презумпцията за непорочност до доказване на противното, повдигането на обвиняване единствено при съществуването на неоспорими доказателства (на фона на времето от няколко часа, с които е разполагала прокуратурата), непредоставянето на събраните до избран миг доказателства на обвинения и прочие

Дали това е принуда или не, ще проличи в идващите стъпки на прокуратурата. В тази връзка ще отговоря с един откъс от мой обичан създател – Айн Ранд: " Когато няма задоволително нарушители, можем да ги създадем. Като обявим толкоз доста неща за закононарушения, става невероятно за човек да живее, без да нарушава законите. Но кой желае нация от жители, спазващи закона? Какво може да се завоюва по този начин? Затова просто прокарайте закони, които не могат да бъдат спазвани, нито наложени, нито обективно тълкувани. Така създавате нация от извършители на закона. И можете да осребрявате виновността им. "

- Във вашите изказвания има информация, която изцяло съответствува с тези на Европейската комисия. На какво съображение тогава ви упрекват?

- Основанието за обвиняването е член 326, ал.1 от Наказателния кодекс. Един къс обзор на делата по член 326, ал.1 демонстрира, че делата по този член са за оставени подправени сигнали за взривни устройства и погрешни повиквания за помощ на телефон 112. Да се приравни даването на справедлива информация по отношение на вероятни обстановки в лекарствоснабдяването, които са предотвратими и решими, поднесена по несъмнено уравновесен метод, учредено на разбори, рекомендации от Световната здравна организация, Европейска комисия, Европейска организация по медикаментите и други източници към погрешни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, акцидент или паника, значи жестоко тъпчене на правилата залегнали в Закона за нормативните актове. Изнесената от мен информация, както вярно отбелязвате, съответствува с тази в отчетите на Европейска комисия и данни, изнесени от СЗО.

В последните месеци, както аз, по този начин и доста мои сътрудници сме дейни, приказваме за проблеми и предлагаме решения, слагаме неуместни въпроси, които имат капацитета да нарушат избрани стопански ползи. Очевидно е, че “Нулевият пациент”, болен от паника в резултат на моите изявленията е в действителност болен от боязън, че ще бъдат нарушени икономическите му ползи, в резултат на тезите, за които БФС осведоми обществото.

Кой и за какво не желае това, което е естествена процедура в останалата част от света да се случи и в България? А кои са “заболелите от тревога” можете да съдите по интервютата, които се дават от някои обществени персони сега с противоположните тези, които не дават отговор на истината и в този смисъл съставляват разпространяване на подвеждаща информация. Кой и за какво си разрешава да прави лекарствена политика с белезници, а не просто да я следва, такава каквато страната е решила, както се случва в другите страни?

- Изплаши ли ви тази мярка? Ще търсите ли правата си в европейските съдилища,така както го направиха други специалисти, потърпевши от прокуратурата в минали години?

- На идващия ден, след професионалния празник на работещите в системата на опазването на здравето, ми се обадиха от полицията и ми оповестиха, че би трябвало да се явя с юрист и да получа обвиняването. Не се учудих в началото, нито, за разлика от доста мои познати помислих, че това е смешка. Въпреки недоумението ми от някои съществени парадокси, одобрявам обвиняването в цялата му съвестност. Не съм се изплашила. Ще потърся правата си както в българската правосъдна система, по този начин и на европейска територия, производството към този момент се следи и от няколко интернационалните организации.

- Вашият коментар за мнението във ваша зашита на Асоциацията на европейските публицисти и Петицията на фармацевтите, както и на хияди жители в обществените мрежи?

- В България има доста прелестни хора с разнообразни специалности, които са с разумно и сериозно мислене. Толкова доста хора се свързаха с мен и ми засвидетелстваха поддръжка, както във връзка с гаранцията, по този начин и по отношение на организацията на правна помощ, събирането на информация, или просто с мислите и молитвите си. От приемането на обвиняването и оповестяването му от пресцентъра на прокуратурата (интересна процедура, която с изключение на да се опита да компрометира и стресира дадената персона и да служи за наставление не виждам по какъв начин оказва помощ на правосъдната система) получих една голяма доза емпатия както от сътрудници, по този начин и от хиляди жители и стотици юристи.

Получих и публична поддръжка от помощник-фармацевтите, които са с нас на предната линия, от АЕЖ, от три национално показани пациентски организации, две политически партии, от Българската асоциация на търговците на едро с медикаменти и още доста, доста други. Изпитвам голяма признателност към всички, които реагираха и това осмисля обвиняването на прокуратурата, което в дълготраен проект ще има потребни за обществото резултати. Надявам се никой в никакъв случай повече да не бъде подлаган на това, на което подлагат мен сега, тъй като не всеки има силата да го понесе. Но когато сме хиляди в един, по този начин както се случва сега с мен, силата е голяма и тя ще ни трансформира към по-добро. Ние имаме право да го пожелаваме. Дори в изискванията на изключително състояние.

Интервю на Красен Бучков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР