Обвинената в шпионаж руска гражданка Мария Бутина е имала по-широки

...
Обвинената в шпионаж руска гражданка Мария Бутина е имала по-широки
Коментари Харесай

"Шпионката" Бутина се срещала с банкер и зам.-финансов министър на САЩ

Обвинената в шпионаж съветска гражданка Мария Бутина е имала по-широки контакти на високо ниво във Вашингтон, в сравнение с бе известно по-рано. През 2015 година тя е взела участие в две срещи сред гостуващи съветски представители и двама високопоставени чиновници на американската централна банка и министерството на финансите, заяви Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
В срещите, разкрити от няколко души, осведомени с тях, и от отчет на вашингтонски център за разбори, който ги е провел, са взели участие тогавашният вицепрезидентът на Управлението за федерален запас (УФР) Стенли Фишeр и тогавашният заместник-министър на финансите, отговарящ за интернационалната активност, Нейтан Шийтс.

Руската гражданка Мария Бутина беше задържана във Вашингтон на 15 юли. Обвинена е, че взе участие в скрит план за да извърши дейности в интерес на непозната страна на американска територия. Тя отхвърля обвинениета, че е работила като съветски сътрудник.

Бутина пътувала до Съединени американски щати през април 2015 година с Александър Торшин, който тогава е заместник-ръководител на съветската централна банка. Те взели участие в обособени срещи с Фишер и Шийтс, отдадени на руско-американските стопански връзки при ръководството на администрацията на тогавашния президент Барак Обама.

Двете срещи, които не са били оповестени по-рано, разкриват необятен кръг от извънредно авторитетни връзки, които Бутина се стремяла да реализира с американски политически водачи и лобистки групи.

Срещите с Фишер и Шийтс са били проведени от Центъра за национални ползи, вашингтонски външнополитически анализаторски център, който постоянно прокламира про-руски възгледи.

Срещите са документирани в отчет на центъра, с който Ройтерс разполага. Документът обрисува обвързваните с Русия действия на центъра от 2013 до 2015 година. Докладът дефинира срещите като даващи опция водещи фигури от финансови институции в Съединени американски щати и Русия да беседват.

Мария Бутина е работила за Торшин, който има близки връзки с съветския президент Владимир Путин, и му е превеждала на разнообразни събития във Вашингтон.

В имейл до Ройтерс Фишер удостовери срещата с Торшин. Макар да не може да си спомни детайлности, той отбелязва, че диалогът е бил за положението на съветската стопанска система и новата роля на Торшин като заместник-управител на централната банка.

Вчера съветският външен министър Сергей Лавров сподели на държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, че Мария Бутина е арестувана по изфабрикувани обвинявания и би трябвало да бъде освободена.

В телефонен диалог с Помпео " Лавров посочи, че дейностите на американските управляващи, арестували в Съединени американски щати съветската гражданка Бутина по изфабрикувани обвинявания, са неприемливи и тя би трябвало да бъде освободена в най-скоро време ", се показва в изказване на съветското външно министерство.

Двамата са разискали също вероятностите за възстановяване на двустранните връзки, ситуацията в Сирия и района, в това число опциите за взаимоотношение на Русия и Съединени американски щати дружно с други страни за решение на филантропичните проблеми в Сирия, както и напъните по денуклеаризация на Корейския полуостров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР