Обучението в MBA програма е отъпкана пътека за кариерно развитие,

...
Обучението в MBA програма е отъпкана пътека за кариерно развитие,
Коментари Харесай

За кого е модерната MBA диплома?

Обучението в MBA стратегия е отъпкана пътека за кариерно развиване, която постоянно може да разбие " стъкления таван " за дамите, които се стремят към върха на корпоративното ръководство.

[Shutterstock] Българските мениджъри сега насочват интереса си към MBA стратегии в Европа.Стипендиите за университетски достижения остават най-хубавият вид за финансиране за българските претенденти.

Илиана Бобова е съветник за интернационално обучение и кариерно развиване с над 20 години опит. В момента е основен редактор в Advent Group уредник на ревютата Access MBA One-to-One. Ръководи годишното интернационално издание " Access MBA, EMBA and Masters Guide ". Работила е в отдел " Прием на студенти " за Executive MBA, а като съветник има сполучливо признати студенти от целия свят в Oxford Said, Cambridge Judge, HBS, LBS, IMD, INSEAD, Duke Fuqua и други

Като че ли отминаха годините, в които MBA – влиятелната мениджърска подготовка Магистър по бизнес администрация - беше еднопосочно разбиране. Обучението на бизнес водачи през днешния ден е подвластно на динамичността на актуалния свят.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Къде учат управническите гении на България

Да погледнем първо интереса към MBA измежду българските управнически гении. Наблюдавам интернационалното обучение на българските студенти и експерти от 1989 година, когато България се отвори към света и светът откри гениите на България във всички области на знанието. Но за интереса към MBA, ще стъпя и на опита на Advent Group – интернационална компания с 15 годишна история, която провежда постоянно събития за MBA – Access MBA One-to-One Tour в международен мащаб, в това число и в България. Анализът на данните им е доста индикативен, защото тези събития притеглят най-мотивираните и амбициозни експерти, които се стремят към управническа кариера. От друга страна българските управнически гении са от интерес за водещи бизнес учебни заведения от Европа, Северна Америка и Азия, които идват на място за персонални срещи с тях два пъти в годината. Но какво избират българските мениджъри?

Данните от Access MBA демонстрират трайна смяна в желанията на българите, търсещи MBA. В момента ползата е ориентиран към образование в Европа, в локални или районни стратегии, които могат да се съчетават с кариера тук. За съпоставяне, в първите 10 години след политическите промени у нас, България беше една от водещите страни в целия свят по сбор на студентите си в Съединени американски щати, по данни на годишното издание Open Doors на Института за интернационално обучение (САЩ). След това ползата се измести към Европа и последователно се концентрира върху модулни и локални стратегии.

Сегашното положение слага София измежду международни бизнес центрове като Лондон, Ню Йорк, Сан Франциско, Дубай, Цюрих, където мениджърите също избират MBA образование, което могат да съчетаят с професионалните си задължения. Разбира се, има и експерти, които търсят кариерна смяна и считат за по-удачно да посветят една или две години напълно на MBA образование в напълно присъствени стратегии. В този случай, те избират бизнес учебни заведения най-често по отношение на мечтаната дестинация за кариера след довеждане докрай.

Лидерство в женски жанр

Една от основните тематики в международен мащаб е по-широкото присъединяване на дамите в корпоративното ръководство и предприемаческите начинания. Очакваните изгоди са многочислени и разностранни. Според проучване на Boston Consulting Group (BCG) и Cherie Blair Foundation for Women стимулирането на приноса на дамите в бизнес-управлението и предприемачески начинания би имало стопански изгоди близки до общия размер на стопанската система на Япония. Поглеждайки към нашия континент, по данни на Европейския институт за нововъведения и технологии, сега дамите са 34,4% от самонаетите в Европейски Съюз и 30% от старт-ъп бизнесмените. Но по какъв начин MBA оказва помощ на дамите в бизнеса?

Обучението в MBA стратегия е отъпкана пътека за кариерно израстване, която постоянно може да разбие " стъкления таван " за дамите, които се стремят към върха на корпоративното ръководство. Американската фондация Forté, измежду чиито спонсори са компании от ранга на Гугъл, Amаzon, Deloitte, Cisco, интензивно следи присъединяване на дами в MBA стратегии. Елиса Сангстер, изпълнителен шеф на фондацията отбелязва: " Всяка година се усилва броят на дамите в MBA стратегии, като за петгодишен интервал това въздейства доста върху салдото на половете в бизнес учебните заведения. " Последните данни за България на Access МВА регистрират еднакъв интерес към образование в интернационалните бизнес учебни заведения от страна на двата пола, само че прочут превес на мъжете във връзка с квалификацията и мотивацията по отношение на условията за банкет.

Много начинания подкрепят лидерското израстване на дамите. От една страна, бизнес учебните заведения интензивно притеглят повече дами в MBA стратегиите си. За самостоятелния избор на най-подходящите стратегии, както и за откриване на изгодите от MBA за кариерно израстване, от 2019 Access Online организира Women & MBA Online Event. Фондации като Forté развиват освен стипендиантски стратегии, само че и услуги, които да дадат убеденост на дамите в процеса на кандидатстването.

Ева Александрова, шеф на Helion Research

1. Къде следвахте и какво Ви накара да изберете тъкмо тази стратегия?
Следвах Executive MBA в Американски Университет в България. Програмата ме завоюва с комфортното разположение в София и лекциите през уикенд, които разрешават на един ангажиран експерт да вмъкне учене в програмата си. Не на последно място доста положителното отношение сред качество и цена и експертите, които ме срещнаха с програмата. Окончателно решение взех след посещаване на отворена лекция – бях запленена от професора, средата, високото равнище на участниците и тяхната единодушие.
2. Получихте ли непосредствено условие за MBA или поддръжка за това от тогавашната Ви компания?
За поддръжка от работодателя си трябваше да се потрудя аз, защото той по-скоро вярваше в профилирано образование, до момента в който аз несъмнено имах потребност от разширение на кръгозора и контактите. В последна сметка получих поддръжка, за което съм извънредно признателна, само че даже и да не бях това нямаше да промени решението ми да последвам MBA в АУБ.
3. Кои бяха най-полезните действия и курсове по време на програмата за Вас?
Много потребни за мен бяха всички курсове, защото бяха на практика ориентирани, на понятен език, с доста екипна работа. От финанси до маркетинг, всичко беше поднесено по метод, който подтиква предпочитание за учене. Счетоводството да вземем за пример ми беше доста значим предмет, който ми даде познания, които ми липсваха, в това число на темаExcel. Преломен миг за мен беше проучването на Бизнес и общество и Социално предприемачество, защото отвориха пред мен нови хоризонти и възпламениха предпочитание за бъдеще развиване в тази сфера.
4. Смятате ли, че програмата беше добра инвестиция?
Категорично да, инвестицията ми се изплати неведнъж, освен финансово и професионално, само че и на чисто личностно равнище. Мрежата от скъпи контакти, до която получих достъп след завършването на програмата, е значима част от възвръщаемостта. Горещо предлагам на всеки, който има вяра в ученето през целия живот и е подготвен да обогати и разшири знанията си, да получи нови, да се провокира и да срещне невероятни хора – както в лицето на преподавателите, по този начин и на сътрудниците, с които ще прекара едни незабравими 16 месеца.
Предприемачеството – обществено и корпоративно

MBA от дълго време към този момент не е непокътната територия единствено за корпоративна кариера. Расте броят на MBA стратегиите с фокус върху предприемачеството. От друга страна бизнесмените се насочват към бизнес учебните заведения, освен с предприемачески фокус, сега, в който почувстват потребността от профилираното познание за ръководство на разширяващия им се бизнес. В подобен миг или те самите влагат в образованието си, или наемат за свои чиновници управнически гений с MBA подготовка.

В тази сфера мощните трендове сега са две. На първо място, новото потомство, което навлиза в ръководството, е въодушевено от общественото предприемачество. Тук не става дума единствено за корпоративна обществена отговорност, а за бизнес начинания, които вземат решение значими обществени проблеми. Бизнес учебните заведения изобилстват от планове, зародени по време на MBA образованието. Сред многото международни образци, ето един от България – завършващите Еxecutive МВА в Американския университет в България (АУБ) приготвят дипломен план наложително в региона на общественото предприемачество и към този момент има сполучливо осъществени обществени бизнес хрумвания на интернационално равнище.

Втората вълнуваща наклонност е предприемачеството в корпоративна среда (т.н. intrapreneurship). Динамиката в света и в технологиите изисква от фирмите еластичност и експедитивност, присъща за дребните започващи компании. Тази потребност изисква да се даде независимост на предприемаческия дух в огромните компании, само че и той деликатно да се интегрира. На процедура, това е доста съществено предизвикателство, обвързвано с смяна в организационната просвета. Без да се впускаме в полемиката, дали предприемаческият дух е подарък по рождение или може да се придобие, значимото е че MBA образованието може да помогне на тези, които имат силата да носят предприемаческия дух в огромни организации. Бизнес учебните заведения дават на бизнесмените взор върху огромната картина на бизнес ръководство и това им разрешава да направляват бързо и елементарно в корпоративна среда. А на водачите на огромни компании получават разнообразни гледни точки и вероятни стратегически и тактически подходи, в това число и предприемачески. Много от водещите бизнес учебните заведения обезпечават на своите MBA студенти образователни визити в международните старт-ъп центрове например в Силициевата котловина, с цел да усетят от първа ръка атмосферата и да беседват персонално с сполучливи бизнесмени.

Двете страни на водачеството

През последните години фокусът на MBA се измести мощно към развиване на лидерските умения. Първоначалният вид на MBA – проучване на цялостния набор управнически дисциплини – сега е единствено основата на множеството стратегии. Днес, същинската добавена стойност е в развиването на лидерските умения. Защо?

Управлението има две страни – да водиш, само че и да следваш, да вдъхновяваш, само че и да подкрепяш. Лидерите не постоянно са единствено в лидерска позиция, само че би трябвало да бъдат пълноценни и когато следват други водачи, а и когато овластяват екипите си. Затова MBA стратегиите, наред с други подходи, към този момент включват освен лидерски коучинг, само че някои от тях даже образоват участниците си в коучинг умения. Така MBA направи доста сериозен преход от образование по мениджмънт, към образование за водачество.

MBA не е разкош

Често се разяснява цената на MBA образованието. Има стратегии, които в действителност изискват голяма инвестиция. Но на процедура, защото предлагането е съществено, таксите за образование се движат в доста необятни граници.

За българските претенденти се появиха и нови благоприятни условия за финансиране. Развиват се профилираните заеми за MBA образование, предоставяни както от интернационалните, по този начин и от български финансови институции. От 2019 на българския пазар има нов профилиран артикул за MBA финансиране. Възвръща се и желанието на работодателите да влагат в образованието на свои сегашни или бъдещи чиновници.

От моя опит, най-хубавият вид остава стипендия за университетски достижения. Повечето водещи бизнес учебни заведения имат стратегии, които обезпечават частични, в някои случаи обилни, стипендии въз основата на висок резултат на теста GMAТ. Подготовката за този тест в България е на доста рационална цена, а инвестицията във време и старания се възстановява неведнъж. Висок резултат на теста обезпечава освен стипендия, само че и доста по-голям избор на качествени MBA стратегии, както и нужната подготовка за сполучливо показване по време на образованието.

Разнообразието на MBA стратегии сега е голямо и дава перспективно образование за кариера в разнообразни направления – корпоративна, предприемаческа, в България и всяка точка на света. Бизнес учебните заведения ценят разнообразието от гледни точки и професионален опит в класната стая, тъй като то обезпечава пълноценна и стимулираща среда за образование и развиване на многостранни лидерски умения. Разнообразието е водещо при подбора на МВА студенти. Но в действителност вие сте тези, които избирате къде да развиете своя лидерски гений. Мария Михайлова, шеф " Маркетинг и бизнес развиване " в " Икономедиа "

1. Къде следвахте и какво Ви накара да изберете тъкмо тази стратегия?
Завърших Global Executive MBA в IESE Business School, като избрах програмата по следните критерии:
1. Структура на програмата. Обучението е проведено към двуседмични присъствени модули, за които има предварителна самоподготовка и по-късно изпити и курсови планове. По този метод година и половина си в непрекъснат цикъл на учене, а на всеки месец и половина пътуваш до друга точка в света с престой от две седмици, което пък ти дава късмет да се откъснеш от всекидневния темп и да се потопиш в друга атмосфера.
2. Локации. Модулите от програмата бяха в Ню Йорк, Барселона, Шанхай, Пало Алто, Сингапур, Джакарта, Гана. Това циркулиране на света ти дава късмет да опознаеш разнообразни стопански системи, бизнеси и култури.
3. Качество на университета. За да е оптимален резултата от програмата огромно значение какво е равнището на професорите, само че и това на класа, тъй като стилът на преподаване е решение на кейсове и ролята на преподавателите е да ръководят полемиката в класната стая, чието равнище се дефинира от опита и познанията на аудиторията. А другояче IESE e един от водещите университети за executive образования, Harvard Business School му е стратегически сътрудник за програмата, а част от локациите се развиват в партньорство със Ceibs.
2. Получихте ли непосредствено условие за MBA или поддръжка за това от тогавашната Ви компания?
Моят избор беше сама да финансирам образованието си, само че получих мощна морална поддръжка от притежателите на компанията и хората, с които работя ежедневно, което въобще не е за подценяване, тъй като програмата изисква доста фокус и старания.
3. Кои бяха най-полезните действия и курсове по време на програмата за Вас?
Всички курсове дружно вършат смисъл, тъй като сглобяват огромната картина на нещата и тематиките на курсовете са свързани една с друга - да вземем за пример няма по какъв начин да разбираш от тактика, без да разбираш от финанси и така нататък За мен въпреки всичко централни бяха финансово насочениете курсове и курсовете свързани с цифровата промяна и нови бизнес модели. Много значим миг в образованието е работата в екип по планове, която действително е повече от половината от времето и дава същинска стойност и като асимилиране на познания, и като развития на уменията да работиш с хора от разнообразни точки на света, култури, професионален опит.
4. Смятате ли, че програмата беше добра инвестиция за Вас?
Лично за мен най-смислената инвестиция през днешния ден е в обучение и умения. Светът се трансформира толкоз бързо, че това е единственият метод да останеш съответен, да си от печелившата страна и да имаш някакъв надзор над бъдещето си. Дали тъкмо тази е била точната стратегия за мен в този съответен миг - по-скоро да, тъй като ми даде доста значима основа и ме предизвика да забързам оборотите и да поема повече риск, което пък в композиция ми дава възприятие за развиване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР