Обучение на тема Кибер сигурност, активи, заплахи и рискове“ се

...
Обучение на тема Кибер сигурност, активи, заплахи и рискове“ се
Коментари Харесай

В СО „Данаил Попов“ - Плевен се проведе обучение на тема „Кибер сигурност, активи, заплахи и рискове“

Обучение на тематика „ Кибер сигурност, активи, закани и опасности “ се организира в Средношколско общежитие „ Данаил Попов “ – Плевен.

„ Провокирана бях да провеждам това образование с концепцията да подготвим екипа по този начин, че да подкрепяме младежите по отношение на вероятните опасности, свързани с цифровата информация, която е на всички места към нас.

Като началник на институцията взех решение, че е нужно дружно с екипа си да определим действителната обстановка, в която сме във връзка с кибер заканите в интернет пространството “.

Това показа шефът на Средношколско общежитие „ Данаил Попов “ – Плевен Веселка Лилова във връзка извършеното образование, за което е поканила експерти в съответната сфера.

Това са: Ясен Танев – специалист по фискална и кибер сигурност, който е ръководител на Консултативния съвет по киберсигурност към БСК и създател на Дигитално читалище safer.bg и е част от екипа на ЕЦИХ Тракия, доктор Мирослав Митев – водещ инспектор на системи за ръководство, преподавател, специалист по осведомителна киберсигурност, и зам.-председател на Български същз на стандартизаторите и

„ Потърсих тяхната поддръжка, тъй като те се занимават по тематиката в дълбочина, като имат и опита в провеждането на обучителни семинари в администрации и всевъзможни институции. Мога да кажа, че в Плевен ние сме измежду първите като образователна институция, които се опитваме да търсим решения в тази посока “, уточни шефът Веселка Лилова.

Тя сподели, че двамата специалисти са създали одит на сигурността на мрежите, които се употребяват в Средношколско общежитие „ Данаил Попов “. Също по този начин е извършено образование на екипа за подготовката на младежите по отношение на новите условия и трендове, съгласно новите технологии, всичко това във връзка с цифровата информация.

Акцент по време на образованието бяха вероятните опасности, които са на дневен ред, както и избрани терзания по отношение на общуването на младежите в интернет средата.

Също по този начин, екипът от преподаватели и възпитатели в общежитието беше осведомен с това, какво съставлява кибер сигурността, със смисъла й за институцията, както и ролята и отговорностите, свързани с нея.

Тема на срещата с специалистите беше и изкуственият разсъдък и това, по какъв начин той би могъл да оказва помощ в подготовката на заниманията с младежите. Засегнати бяха и някои кибер офанзиви като бомбените закани, каквито последно имаше през предишния месец януари.

Защитата на данните също беше обект на образованието на тематика „ Кибер сигурност, активи, закани и опасности “, което се организира в Средношколско общежитие „ Данаил Попов “ – Плевен.

„ Говорихме за това, по какъв начин можем да защитим учениците, които са на нашата територия, за кибер закононарушенията, изнудването и за разнообразни обстановки, в които попадат младежите.

Смятам, че събитието беше извънредно потребно, изключително с образците за тормоз на младежи в обществените мрежи, каква информация могат да дават в интернет пространство, даже и на връстниците си, и въобще за хигиената на прилагане на интернет пространството “, сподели госпожа Веселка Лилова.

По време на образованието беше застъпена и тематиката за „ фишинг “ и за другите разновидности, по които потребителите стават обект на офанзиви.

„ Експертите, които ни гостуваха дадоха обещание, че ще ни подкрепят в основаването на такава организация за прилагане на интернет средата – отбрани, с които ще можем да ограничим външния достъп с директна интервенция в нашите мрежи, както и назад – да се управлява, какво излиза от институцията на открито.

Всъщност отбраната е на разнообразни равнища – първо, колегите-педагози да са посланици и да могат свободно да приказват пред учениците при подготовката, и второ – специалистите ще подкрепят това, онлайн мрежата на Средношколското общежитие да бъде предпазена, с цел да се ограничи опцията за офанзиви “.

Директорът Веселка Лилова уточни още, че е застъпена и тематиката за електронните пощи, които се употребяват за връзка сред институциите.

Тя оцени извършеното образование като извънредно потребно. „ Смятам, че бихме били добър образец в тази посока и сътрудниците да потърсят подобен тип подпомагане, тъй като е извънредно значимо и скъпо във времената, в които живеем “, сподели шефът на Средношколско общежитие „ Данаил Попов “ – Плевен, Веселка Лилова като добави, че заниманията в тази посока ще продължат.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР