Обстоятелствата показват, че влизането й в Конституционния съд може и

...
Обстоятелствата показват, че влизането й в Конституционния съд може и
Коментари Харесай

Атанасова не дава оставка като депутат и председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, има ли път назад?

Обстоятелствата демонстрират, че влизането й в Конституционния съд може и да бъде осуетено

Депутатката от ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в петък бе определена за арбитър в Конституционния съд (КС). До момента обаче тя не е подала оставка като депутат, сподели информация на „ Флагман “ към вторник по обяд.

Освен това, Атанасова продължава да се води ръководител на, макар че действителният водач на групировката Бойко Борисов - при номинирането й за Конституционен съд, че той ще поеме публично управлението на групата.

Изглежда, че от ГЕРБ позволяват да се случат неприятни изненади. Десислава Атанасова към момента не е станала парламентарен арбитър. Това ще се случи, в случай че вероятно постави клетва в Конституционен съд в петък.

На церемонията би трябвало да участват ръководителят на Народното събрание (НС), президентът и ръководителите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. Това е условие на Закона за Конституционния съд.

Една от въпросителните е дали президентът Румен Радев ще си разреши да повтори акцията на експрезидента Росен Плевнелиев от 2012 година Тогава Плевнелиев не позволи новоизбраната за член на Конституционен съд Венета Марковска да постави клетва. Това се случи, като той демонстративно напусна церемонията.

Засега от „ Дондуков “ 2 тече единствено неофициална информация, като поръчките са, че Румен Радев по-скоро няма да бойкотира клетвата на Десислава Атанасова и на Борислав Белазелков – другият определен от квотата на Народното събрание в петък.

От една страна, той би могъл да откри такова съображение. Депутатите взеха решение мандатите на Атанасова и Белазелков да са 9-годишни. Това се случи макар решението на самия Конституционен съд от 11 януари. Според него мандатите са твърди и те стартират да текат от момента, в който приключат мандатите на напускащите съдии в Конституционния съд. В случая Народното събрание не бе запълнил квотата си повече от две години. Т.е. мандатите на Атанасова и Белазелков следва да продължат седем години.

Освен това, самият президент изиска Конституционен съд да излезе с тълкувателно решение по въпроса.

От друга страна, обаче, Атанасова и Белазелков наподобява, че не престават да се употребяват с поддръжката на необятното болшинство в Народното събрание в лицето на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Това прави случая друг от този с Венета Марковска през 2012 година Тогава след избора й ГЕРБ и Бойко Борисов приканиха Марковска да се откаже от позицията поради зародил скандал към нейното име.

Така или другояче, интригата на този стадий, наподобява, остава поради и отхвърли на Десислава Атанасова да подаде оставка като народен представител. Още повече че изборът й провокира съществено недоволство измежду последователите на ПП-ДБ. Имаше известно напрежение и измежду самите депутати от групировката. Причината е, че Атанасова е блестящо политическо лице, което се счита, че в Конституционен съд ще работи според от ползите на ГЕРБ и нейния водач Бойко Борисов. Освен това, имат съществени учредения и мненията, че тя няма съответна юридическа подготвеност за член на Конституционен съд.

Междувременно на Атанасова и Белазелков пред Конституционен съд  с аргумента, че той е противоконституционен, и прикани церемонията по клетвата им да се отсрочи до решаването на проблема.

Допълнително напрежение внася и сдружението „ Правосъдие за всеки “. Днес то насрочи митинг за сряда от 18 ч. пред Народното събрание под надпис „ Конституционен съд под блокада! Да защитим правото и демокрацията! “.

„ Повод за митинга е изборът на новите членове на Конституционен съд от парламентарната квота, който беше извършен непрозрачно, не обществено и голословно “, оповестиха от сдружението,

„ Предстоят избори за съвсем всички регулаторни органи и за новите Висш правосъден съвет и Висш прокурорски съвет. Ако в този момент не кажем мощно и изрично НЕ на политическите игри, които тотално газят през Конституцията и Правото, то с времето ще загубим устоите на държавността и демокрацията и ще се превърнем в олигархо-политическа плутокрация “, показват още от „ Правосъдие за всеки “.

Ако на митинга се съберат доста хора, това ще даде в допълнение съображение на президента да бойкотира възможната гала по клетвата на Атанасова и Белазелков.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР