Обстановката в Сливен се успокоява, ромските деца тръгнаха на училище.

...
Обстановката в Сливен се успокоява, ромските деца тръгнаха на училище.
Коментари Харесай

Обстановката в Сливен се успокоява, част от децата се върнаха на училище

Обстановката в Сливен се успокоява, ромските деца потеглиха на учебно заведение. Напрежението там е почнало от клипове в обществените мрежи, съгласно които се лишават деца. Видеата били изпращани на родителите на ромски деца, сподели през днешния ден просветният министър Красимир Вълчев и добави, че зад създалото се напрежение стоят пастори и хората обединени против несъществуващата Стратегия за детето. И той, и общественият министър дефинираха случилото се като провокация против напъните на страната да обхване децата в учебно заведение. Премиерът Бойко Борисов още веднъж съобщи, че Стратегия за детето няма.

Част от ромските деца, които през вчерашния ден бяха прибрани от учебно заведение, през днешния ден се върнаха в класните стаи. До няколко дни се чака всички да са на учебно заведение. В сливенското учебно заведение " Братя Миладинови " са обезпечили и психолози, и ресурсни учители.
Митко Митев, шеф на ОУ " Братя Миладинови ", Сливен: Виждате че не престават да идват и нека след срещата, която е извършена през вчерашния ден в квартал " Надежда " с водачи на общността, се успокоят пристрастеностите и децата се върнат в класните стаи.
В преодоляване на суматохата, че ромски деца ще бъдат взети от обществените служби, се включиха и евангелистки пастори.

Илия Миланов, свещеник: Тия лъжци, които вкарват ужас в сърцата на хората, няма да избягат от божия яд.Мария Михайлова, родител: Те ще продължат да идват на учебно заведение стига да се обещае, че няма такова нещо и децата да бъдат спокойни.Стефка Великова, баба: Един слух, това се получи през вчерашния ден.
Откъде идва слухът? Според просветния министър Красимир Вълчев на родителите на децата, най-много посредством Facebook, са изпращани клипове за лишаване на деца в чужбина. В момента в мрежата има доста групи, които качват такива клипове без да е ясна тяхната достоверност и къде са снимани.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Очевидно имаме роля на тролове, имаме роля на пастори в квартала. Не мога тъкмо да кажа дали са евангелистки или протестантски. Не става въпрос и за всички пастори, несъмнено някой се изкушил политически да употребява това. В основата са групите, които са против Стратегията за детето, несъществуващата Стратегия за детето.
Според министъра против нещо несъществуващо се построява цяла нервност. Това е и мнението на премиера Бойко Борисов и на обществения министър Бисер Петков.

Бойко Борисов, министър председател: Няма нито такава тактика, нито такова нещо, идете и вижте кой ги лъже. Виждате, че всички споделят " някой го сподели ". Да престанат с тези костинбродски неща, лъжат хората, мамят ги, плашат ги. Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Не бива фамилиите и родителите да се тормозят, че се прави нещо в системата за протекция на детето, което е срещу техните деца, което е ориентирано към лишаване на деца от фамилиите.
Просветният министър посочи още, че клюки са се разпространявали и в Карнобат, Сунгурларе, Ямбол, Силистра и квартал " Факултета " в София. Кулминацията е била в Сливен, а в сливенското село Сотиря също е имало дезинформации, в това число с политически детайл.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Предишните избори през 2015-та година ми припомниха, че отново е имало подобен случай, пет дни не са ходили децата на учебно заведение и са се върнали, тогава случая беше с рокери, които обикаляха квартал " Надежда ".
Вълчев добави, че учебните заведения са инструктирани да чакат и други провокации. Разпоредил е, в случай че нахлуят родители да взимат децата си, да се стартират диалози с тях. В първите часове, до момента в който се успокои ситуацията, да приказва полицията. Ще се разчита и на ромските посредници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР