Обстановката в наводнените райони по морето постепнено се успокоява. Това

...
Обстановката в наводнените райони по морето постепнено се успокоява. Това
Коментари Харесай

Денков: Пострадалите домакинства могат да получат до 4 000 лв. помощ. Предстоят проверки дали само природата е виновна

Обстановката в наводнените региони по морето постепнено се успокоява. Това стана ясно от думите на премиера Николай Денков, който отговаряше онлайн на въпроси във Фейсбук.

Възстановено е електроподаването, има и вода, само че тя към момента не е годна за пиянство и може да се употребява единствено за битови потребности.

" Има усложнения поради разрушена пътна настилка и мостове. В идващите дни ще се оценят най-спешните поправки и ще бъдат отпуснати средства. Реакцията на всички институции беше светкавична. Трябва да се възстановят пътищата и да се направи обзор на водосборните оттоци и деретата ", изясни Денков.

Проверки ще откриват дали единствено природата е отговорна

Прокуратурата се е самосезирала след тежките провали и четирите жертви на наводнението по Южното Черноморие.

" Аз чакам тя да излезе с съответни изводи. Аз ще наредя инспекция на водосборните потоци и деретата ", съобщи Денков.

" Това е естествено злополучие, само че би трябвало да се раздели рискът, основан от природата, и този, който идва от индивида с цел да се направи цялостна оценка с цел да се види кой каква отговорност има ", сподели Денков.

Резултатите от инспекцията ще са ясни до 2-3 месеца и тогава ще може да се даде оценка дали са налице дейности или бездействия от страна на община Царево, които да са допринсесли за обстановката.

Помощ за семействата

Премиерът изясни, че има " най-малко два типа помощ ", за която семействата могат да аплайват. едната е за нанесени вреди по домовете им. Тя е в размер на до 1512 лева на домакинство

Другата е за развалени електроуреди. Тя е до 2500 лева като в този случай на първо време би трябвало да се купят нови и да се показват съответните фактури.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР