Обстановката след опустошителната буря в област Бургас вече се нормализира.

...
Обстановката след опустошителната буря в област Бургас вече се нормализира.
Коментари Харесай

След опустошителната буря: Каква е обстановката в област Бургас

Обстановката след опустошителната стихия в област Бургас към този момент се възстановява. Няма тежко потърпевши. Осемнадесет са потърсилите лекарска помощ, само че всички са с леки пострадвания. Това оповестиха от пресцентъра на Областна администрация - Бургас, представени от Българска телеграфна агенция.

Кризата с електрозахранването е овладяна в по-голямата си част .

Дванайсет са падналите в региона на Бургас стълбове. Единици са обитаемоте места без ток, като дейностите по отстраняването на повредите не престават без спиране. Аварийните екипи на държавните и общинските институции работят непрекъснато, с цел да може оптимално бързо да се преодолеят компликациите в сериозните сектори. Много доброволци интензивно вземат участие в дейностите по почистването на учебни дворове, детски градини, улици, паркове.

Най-голямо усложнение на спешните екипи основават падналите върху пътната инфраструктура и в учебните дворове и детски градини дървета ,

електрически стълбове, пречупените билбордове, откъснатите фасади от здания и покривни структури. Много са нанесените материални вреди от паднали дървета и стълбове върху коли и къщи на частни притежатели. 

Бедствено състояние е оповестено в две общини – Поморие и Бургас .

Създадена е доста добра съгласуваност сред всички общински и държавни институции за бързото превъзмогване на усложнената конюнктура от бурята.

Според данни на притежателите на лозови масиви ураганният вятър, съпроводен от пороен дъжд и мощна градушка, е унищожил над 1500 дка лозя и овощни градини край Поморие . Щетите на земеделските производители са към 95 %, а тонове е унищожената продукция. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях структури.

Областният шеф на Бургас Мария Нейкова се разпореди за незабавно съставяне на междуведомствена комисия ,

която да огледа и остойности нанесените вреди върху земеделските посеви в поморийското землище. За да бъдат обезщетени от страната, засегнатите лозари и притежатели на овощни градини, би трябвало в 7-дневен период да подадат заявки в общинската работа по земеделие. Това изискване важи за всички аграрни производители, чиято продукция е развалена или унищожена от опустошителната стихия без значение в кое обитаемо място се намира.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР