Обстановката се развива според очакванията. Омикронът настъпва към нови рекорди

...
Обстановката се развива според очакванията. Омикронът настъпва към нови рекорди
Коментари Харесай

Проф. Николай Витанов: Смъртността при Омикрон се очаква да е около 1%

Обстановката се развива съгласно упованията. Омикронът настава към нови върхове (това се очакваше) и другите упования са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая дневно. Вероятно никой към този момент не се съмнява в прогнозата ми, че ще надминем 1 милион регистрирани случая, ще надминем 33 500 умряли. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Омикронът ще има потребност да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Прогнозата се извърши - Омикронът стана доминантен в планувания период. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.40. Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, така, че прекомерно огромни стойности на това число не се чакат. Но е над 1.3, а както знаете, рисково е да седи 2 седмици по този начин. Днес е ден втори, откогато цифрата е над 1.3

Данните за смъртността. При Омикрона се чака да е към 1%. Затова имаме доста случаи, а смъртността не е като при Делта разновидността - над 300 дневно. Но и това, което имаме не е малко. Затова - пазете се. 1% може и да не е доста като %, само че помнете - този 1% е от много повече случаи.

Виждат се областите, в които се вихри към този момент Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Героичната опозиция на Пловдив е към края си.

Днес демонстрирам и картата за заетостта на интензивните кревати по клъстери от области.

На нея виждаме резделението на страната на 6 района за обмисляне (NUTS-2 региони) за потребностите на Европейски Съюз. Да, де, само че това не е разпределението при пандемията. Пример - напълват се леглата във Видин и пациентът би трябвало да се закара на друго място. Къде се закарва - в София, несъмнено, не в Плевен. Ако е от Монтана - същата работа. И така нататък. Така, че, съгласно мен страната е по-добре вместо на 6 да се раздели на 5 района: Западна България, обхващаща Югозападния район плюс Видин, Монтана и Враца, един район по линията Плевен-Русе, един, обхващащ Делиормана и Варна. В Южна България са си добре, както са си. Това разделяне по-добре ще отразява здравната обстановка (настоящото разделяне на 6 района отразява по-добре икономическата ситуация).

Имаме дифузно разпространяване на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца. Виждате, че Омикронът е мощно публикуван, само че не във всички области. Пожарът гори с друга активност на другите места.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР