„Обстановката, която дават по телевизията, не можеш да я усетиш,

...
„Обстановката, която дават по телевизията, не можеш да я усетиш,
Коментари Харесай

Разказ от първо лице за Афганистан: Далеч от камерите остават писъците на хората и сълзите в очите им

„ Обстановката, която дават по малкия екран, не можеш да я усетиш, в случай че не си там. Да чуеш виковете, крясъците на хората, миризмата. Целият писък на тълпата основава спомагателна картина “, добавя мъжът.

Изтеглянето на Краси Панчев и сътрудниците му не е било планувано. Докато се връщат от летището към града за идната група хора, които би трябвало да изтеглят, виждат, че постовете на локалната войска са опразнени. Тогава схващат какво следва.

„ Хората бяха тръгнали под паника към летището, ние пък отиваме в другата посока. И се сблъскваме с навалица, бягаща от смут от талибаните. Часове ни трябваха да се върнем в нашата база, с цел да изведем хората “, изясни Панчев.

Панчев и останалите българи съумяват да се качат на един от американските самолети, откакто преди този момент оказват помощ на десетки дипломати, преводачи и други хора, които напущат страната. „ Няколко пъти бяхме поканени, че това е последният аероплан, на който можем да се качим. След това безусловно никой не може да подсигурява ще има ли полети “, добави мъжът.

Фердинанд Костадинов е сътрудник на Панчев, стига от базата до летището за 4 часа - разстояние, което другояче се взима за към 20 минути.

„ Стигайки до самото летище, към този момент беше по-спокойно, само че извън се чуваше пукотевица. В този миг не е до боязън, а е до кураж “, описа Костадинов.

Костадинов желае да се върне на сходно място, а Панчев остава тук, с цел да преподава пукотевица.

Припомняме, че изтеглянето на българите стартира, откакто талибаните поеха властта в страната. По това време хиляди се опитваха да изоставен интернационалното летище „ Хамид Карзай “ в Кабул. Деветима наши сънародници бяха евакуирани с полет от Кабул в Доха по-рано тази седмица. Това стана благодарение на чиновниците на посолствата ни в Доха и Исламабад. Евакуираните българи са охранявали чиновници на непрекъснатото представителството на Европейски Съюз в Афганистан.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР