Обстановката е много динамична, ще вземаме мерки на база на

...
Обстановката е много динамична, ще вземаме мерки на база на
Коментари Харесай

Обсъжда се личният лекар да дава болнични на родителите до 10 дни

„ Обстановката е доста динамична, ще вземаме ограничения на база на обстановката в страната. Ще се наложи налагане на много ограничения, само че не и затваряне с блокиране на цели обитаеми места, а реакция с местата – клъстери и епидемиологични огнища. Ние и сега имаме такива и вземаме ограничения. В село Зайчар в област Бургас да вземем за пример не сме затваряли селото, само че затворихме всички заведения, където може да се реализират връзки. Оставихме единствено питателните магазини. Имаме предпочитание да вземаме ограничения, само че без да пречим на развиването на стопанската система, а ограниченията пречат и всички го усещаме. Не е въпросът в налагането на ограничения и контрола, желаеме да научим хората да се пазят сами “. Това съобщи в ефира на основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. 

По думите му, персоналният доктор би трябвало да може да дава направление за проучване за ковид. „ Той и в този момент може, само че би трябвало да го валидира в РЗИ. Аз съм " за " да могат персоналните лекари да имат тази опция. Личният доктор е независимо юридическо лице и страната не му обезпечава консумативите и защитните средства. Консумативите са за лечебните заведения, където са съсредоточени огромен брой инфектирани “, добави той. 

„ Сега обсъждаме персоналният доктор да има право да дава болнични на родителите до 10 дни, с цел да улесним малко този развой за карантинирането на инфектираните деца и техните контакти, само че това може да стане по преценка на лекаря за всеки обособен случай ”, добави основният държавен здравен контрольор. 

263 са позитивни проби за миналото денонощие при направени 4 853 PCR теста. „ Има растеж при инфектираните с COVID-19. В съпоставяне с двете предходни седмици той е малко над 50%, което е неприятно. Все отново обаче сме под 300 случая на ден, което ни слага във втората половина на класациите в Европейски Съюз. Характерното са вируса е, че е много динамичен. Август и септември задържахме ниска заболеваемост. В края на септември стартира лек растеж. Страната с най-висока заболеваемост в Европа е Черна гора, а те бяха оповестили, че са се справили с вируса ”, сподели още той.

„ В момента 10 души заразяват 11. Т.е. 50 000 заразяват към 60 000. Това е доста, само че не е задоволително, с цел да се стигне до групов имунитет, който да спре пандемията. Ако продължим още 2-3 години и това ще стане, само че нямаме време да чакаме. Дай Боже да пристигна ваксина и тя да е ефикасна ”, сподели Кунчев.

„ Стремим се към 75 – 80% обсег с ваксини. Ваксината основава имунитет по неестествен метод, а преболедуването – по натурален. Нямаме задоволително лекари, нито сестри. Хората може да се разболеят, въпросът е да не е в един месец, с цел да можем да ги обслужваме “, уточни той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР