„Обстановката е доста динамична по отношение на разпространението на Омикрон.

...
„Обстановката е доста динамична по отношение на разпространението на Омикрон.
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Към края на пролетта ще имаме рязко намаляване на случаите на COVID

„ Обстановката е много динамична във връзка с разпространяването на Омикрон. Хубавото му е, че доста невисок % влизат в болница и доста невисок % са с тежки прояви на болестта “. Това сподели пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравните въпроси и някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Свободни са 32% от интензивните кревати в столицата, сподели още той. „ В нашата страна има несъмнено доказателство, че болестта минава по-леко. Излязоха резултатите от секвенирането на 500 проби, от които 227 с Омикрон, а едвам 7 души от тях са на болнично лекуване “, добави проф. Кантарджиев. По думите му е добре, че поддържаме по-ниски индикатори на брой хора в лечебни заведения.

По отношение на грипа той сподели, че има потвърден грип А в 6 проби в НЦЗПБ. „ Не е невероятно да има по едно и също време заразяване с Коронавирус и грип, въпреки че е доста рядко. Затова предлагаме ограниченията, за които приказваме от 18 месеца, да се съблюдават “, добави той.

„ Имунитетът от имунизациите е дълготраен, само че бавният ритъм на имунизация в някои елементи на света позволява селекция на разнообразни разновидности. Затова се работи по една универсална ваксина, която обаче се създава доста мъчно. Например към този момент 40-50 години се работи по универсална ваксина против грип, само че всяка година СЗО трансформира състава на противогрипните ваксини “, разяснява още проф. Кантарджиев

„ Към края на пролетта ще имаме внезапно понижаване на случаите, даже в нашата страна. Лятото ще имаме мъртвило и дай Боже есента процесът да се трансформира от пандемичен в ендемичен, който здравната система ще може елементарно да управлява с противоепидемични ограничения “, предвижда той.

По отношение на ограниченията проф. Кантарджиев съобщи, че те не би трябвало да са доста строги и ограничаващи, само че би трябвало да са навременни. Според него резултатът на въвежданите ограничения би трябвало да е забележим след две седмици, в противоположен случай се губи мотивацията на популацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР