Общото събрание на ООН се ангажира да удвои усилията в

...
Общото събрание на ООН се ангажира да удвои усилията в
Коментари Харесай

Общото събрание на ООН се ангажира да удвои усилията в борбата срещу расизма по света

Общото заседание на Организация на обединените нации се ангажира да удвои напъните в битката против расизма по света, като означи годишнината от емблематичната, само че и оспорвана антирасистка конференция през 2001 година в Дърбан, Южна Африка, заяви Асошиейтед прес. И този път конференцията, проведена от Организация на обединените нации, беше белязана с разделяне в позициите на страните.

Като направи обзор на двете десетилетия от конференцията в Дърбан, Общото заседание одобри резолюция, в която отбелязва прочут прогрес, само че осъжда повишаването на дискриминирането, насилието и нетолерантността, ориентирани към хора с африкански генезис и доста други групи - от роми до бежанци, от млади до остарели, от хора с увреждания до прогонени от домовете си.

На съвещание, отдадено на репарациите и расовата правдивост към хора с африкански генезис, Общото заседание означи следствията от робството, колониализма и геноцида и прикани за гаранции, че хората с африкански генезис могат да търсят "подходящи репарации или задоволство " посредством националните институции.

В резолюцията се означават и злините, породени от религиозните предубеждения, изключително антимюсюлманските, антисемитските и антихристиянските. В изявлението си президентът на Конго Феликс Чисекеди се спря и на неравенството в достъпа до ваксини против КОВИД-19 в другите елементи на света. Той означи, че в страната му единствено един на хиляда поданици е получил най-малко една доза от имунизациите.

Израел, Съединени американски щати и някои други страни обаче бойкотираха конференцията поради продължаващото неодобрение от срещата в Дърбан преди 20 години. Там Съединени американски щати и Израел напуснаха срещата, тъй като участници в нея предложиха декларация, осъждаща отношението на Израел към палестинците. Според информация от Израел най-малко 19 страни не са взели присъединяване и в конференцията тази сряда, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР