Общото събрание на ООН прие резолюция за търсене на отговорност

...
Общото събрание на ООН прие резолюция за търсене на отговорност
Коментари Харесай

Зеленски: Русия е унищожила критичната инфраструктура на Херсонска област

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция за търсене на отговорност и репарации от Русия за войната в Украйна. Съединените щати и Канада оповестиха следващите наказания против съветски жители и компании. В послание до форума на Г-20 украинският президент Зеленски прикани за прекъсване на войната.

Украйна твърди, че Русия е разрушила основна електроцентрала в Херсон преди да изтегли войските си предходната седмица под напора на украинската контраатака.

Херсон беше първият огромен град и единственият регионален център, високомерен от Русия след нахлуването ѝ на 24 февруари. През последните седмици имаше масирани съветски удари против енергийни цели в Украйна.

Президентът Володимир Зеленски сподели, че Русия е унищожила цялата сериозна инфраструктура в Херсонска област, а значимите обекти са минирани:

“Настъпи време, когато войната на Русия против Украйна може да бъде спряна, съобщи украинският президент Володимир Зеленски във  видеообръщение до форума на Г-20. ”

Няма да позволим на Русия да изчаква и да усилва силите си. Убеден съм, че е настъпило времето, когато Русия би трябвало и може да бъде спряна, съобщи украинският водач.

Зеленски акцентира, че с цел да свърши войната Русия би трябвало да изтегли войските си, да изплати обезщетения за нанесените вреди и да удостовери териториалната целокупност на Украйна. Президентът също по този начин прикани за осъществяване на интернационална конференция, отдадена на следвоенната международна сигурност за да бъде предотвратено повтаряне на експанзията от съветска страна.

От Вашингтон показаха очакване Г-20 да осъди съветската инвазия в Украйна и отражението ѝ върху международната стопанска система.

В резолюция Общото заседание на Организация на обединените нации прикани от Русия да бъде потърсена отговорност за нарушавания на интернационалното право с нападението против Украйна, както и репарации.

Документът беше подсилен от 94 от общо 193-членки. 14 бяха “против ” – измежду тях Русия, Китай, Сирия и Иран, а 73 страни гласоподаваха “въздържал се ”, като Бразилия, Индия. Общото заседание на Организация на обединените нации не е обвързваща, само че в нея се упорства за основаване на рамка за сходни заплащания. Призовава  се също по този начин за основаване на формален указател на вредите, нанесени на Украйна в спора.

Руският представител в Организация на обединените нации Василий Небензя упрекна Запада и Украйна, че се пробват да намерят предлог, с цел да конфискуват замразените от Съединените щати и Европа съветски активи.

Съединените щати оповестиха нови наказания против 14 физически и 28 юридически лица.

Обекти на глобите този път е трансгранична мрежа за доставка на софтуерни артикули за съветските въоръжени сили.

Правителството на Канада разгласи, че постанова наказания на 23 съветски жители, забъркани в “мащабни и систематични нарушавания на човешките права на опозиционните водачи в Русия ”.

Освен това Отава разгласи 500 милиона $ военна помощ за Украйна, с които общата сума, предоставена на Киев  от Канада, приближава към този момент 4 милиарда $.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР