Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на участието

...
Общото събрание на ООН прие резолюция за прекратяване на участието
Коментари Харесай

Русия вече не е част от Съвета по правата на човека към ООН

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция за преустановяване на присъединяване на Русия в Съвета по правата на индивида. „ Генералната асамблея на Организация на обединените нации приключи присъединяване на Русия в Съвета по правата на индивида към Организация на обединените нации “, се споделя в изказване.

Документът изискваше две трети от гласовете, като въздържалите се не се вземаха поради. Така общо 117 делегации гласоподаваха " за " или " срещу ". С 93 гласа, които бяха повече от две трети от този брой, резолюцията беше призната.

С приемането на резолюцията Русия ще резервира мястото си в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации, само че ще загуби правото си на глас и изявление. Решението за краткотрайно преустановяване на участието на Русия ще се ползва единствено за актуалната ротация, т.е. до приключването на сегашния мандат на Русия в Съвета през 2023 година След това Руската федерация ще може още веднъж да кандидатства за участие.

По-рано Русия, Казахстан, Венецуела, Северна Корея, Иран, Сирия, Куба и Китай обявиха пред Общото заседание на Организация на обединените нации, че ще гласоподават срещу прекратяването на присъединяване на Русия в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации.

Москва дефинира решението като " нелегално ", заяви външното министерство в Москва.

„ Русия счита гласуването за нейното премахване, взето от Общото заседание на Организация на обединените нации по-рано в четвъртък, за нелегално и политически стимулирано, целящо показно наказване на суверенна държава-членка на Организация на обединените нации, която организира самостоятелна вътрешна и външна политика ", обявиха от външното министерство. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР