Общото събрание на ООН прие резолюция в подкрепа на механизъм,

...
Общото събрание на ООН прие резолюция в подкрепа на механизъм,
Коментари Харесай

ООН прие резолюция Русия да изплати репарации за войната в Украйна

Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция в поддръжка на механизъм, посредством който Русия да изплати компенсации за човешки жертви и унищожено имущество при нахлуването си в Украйна.

Резолюцията, която няма наложителен темперамент, приканва за основаване на рамка за съветски обезщетения за войната, която стартира на 24 февруари и в която по оценки на Съединени американски щати са починали или са били ранени над 200 000 души от двете страни.

Позовавайки се на нахлуването в Украйна, в резолюцията се споделя, че Русия " би трябвало да понесе правните последствия от всички свои интернационално непозволени дейности, в това число да възвърне вредите, всички вреди, породени от тези дейности ".

Той също по този начин прикани за основаването на формален указател на вредите, понесени от Украйна и украинците по време на войната и породени от Русия.

Асамблеята гласоподава с 94 гласа, като одобри резолюцията, а 63 страни се въздържаха.

Това беше много по-малко от 143-те страни, които гласоподаваха в поддръжка на резолюцията от 12 октомври за наказание на Русия за " противозаконното анексиране " на украинска територия.

При това гласоподаване пет страни бяха срещу документа, а 35 се въздържаха.

Одобрената в резолюция беше подкрепена от Украйна, Канада, Нидерландия и Гватемала.

Сред страните, които се опълчиха, бяха Русия, Китай, Куба, Мали и Етиопия.

Много страни от Африка, както и Бразилия, Индия и Израел, се въздържаха.

Пред Общото заседание пратеникът на Украйна Сергий Кислица съобщи, че има казус за репарации: 52,4 милиарда $, които Ирак трябваше да заплати за вредите от несполучливото завладяване на Кувейт през 1990 година

Това беше следено от особено основан за случая орган на Организация на обединените нации - Комисията на Организация на обединените нации за компенсации.

Приемането на резолюцията е единствено частична стъпка към основаването на механизъм за репарации за Украйна.

В последна сметка обаче то може да докара до предявяване на искания от страна на Киев към замразените от Съединени американски щати и европейските им съдружници съветски активи на стойност стотици милиарди долари от началото на войната.

" Хората по света гледат безпомощно по какъв начин почтени цивилни жители умират вследствие на умишлени набези, по какъв начин всеки ден се унищожават инфраструктура, лечебни заведения, учебни заведения, домове. Разрушенията са непреодолими ", съобщи делегацията на Европейския съюз в Организация на обединените нации в подкрепящо изказване.

" Не стои въпросът дали Русия би трябвало да заплати, а по-скоро по кое време ще заплати и каква сума ", добави тя.

Пратеникът на Москва в Организация на обединените нации Василий Небензя упрекна Украйна и западните ѝ поддръжници, че търсят опрощение за изземване на замразените активи, с цел да ги употребяват " за удължение и в допълнение изостряне на спора ". /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР