Общото събрание на Българската академия на науките - БАН позволи

...
Общото събрание на Българската академия на науките - БАН позволи
Коментари Харесай

БАН позволи частично отделяне на НИМХ

Общото заседание на Българската академия на науките - Българска академия на науките разреши на работещите в Национален институт по метеорология и хидрология отчасти да се отделят , както желаят и по-голямата част от тях. Оперативната активност на Института се изважда, а научната остава в Българска академия на науките , оповестява БНР.

" Казваме отчасти, защото знаете, че бяха декларирани 94 % поддръжка за това. Има някакви хора - учени, чиновници, които не желаем да ги пренебрегнем. Станциите и парцелите , те ще бъдат, несъмнено, предоставени за прилагане най-вероятно на Национален институт по метеорология и хидрология -а, само че е немислимо да се мисли, че те ще останат в Академията, в случай че оперативната активност се нуждае от тези станции и парцели ", разяснява ръководителят на събранието проф. Евелина Славчева.

 Изваждат Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките
Изваждат Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките

Това извеждане не би трябвало да става механично

Като " неработещо ", дефинира решението освободеният преди дни шеф на Института по метеорология и хидрология проф. Христомир Брънзов.

" Ние няма по какъв начин да действаме без инфраструктурата, която е създавана, това са пунктовете. Както виждате, няма нито периоди, нито нищо ... Институтът от 12 дни е без всякакво управление , тъй че активността към този момент заглъхва , хората ще останат без задатък и заплата , тъй като няма кой да им подпише документите. Според мен, в последна сметка, в действителност държавното управление би трябвало да вземе някакво решение , тъй като в идващите дни Институтът ще спре да работи и ще стартира един цялостен разпад на структурите му ", изясни Брънзов.

 Българска академия на науките освободи шефа на Национален институт по метеорология и хидрология Обновена
Българска академия на науките освободи шефа на Национален институт по метеорология и хидрология

Вълчев дефинира дейностите като наказване, че са стачкували, нрав от една по-ранна ера

" Изходът няма да е от Българска академия на науките, тъй като с това нещо, което вършат - отчасти изваждане на оперативна активност и част от научната, а не Национален институт по метеорология и хидрология с всичките му активи и пасиви, в действителност води до това, което сподели доцент Тонев - дълги години разделяне на някакви две елементи. В случая втората част, която вероятно ще остане в Българска академия на науките, не е ясно, тя ще бъде от няколко индивида на фона на 724 - какъв смисъл има от нея ", разяснява той.

" Смятаме, че финансовата самостоятелност, която им предложихме в последния кръг на договарянията, в която целият техен бюджет се договаря непосредствено с Министерски съвет , т.е. те пазят пред Министерски съвет своите потребности беше едно извънредно от наша страна доброжелателно и в цялост решение на казуса ", добави Славчева.

 Над 94% от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология желаят да излязат от Българска академия на науките
Над 94% от работещите в Национален институт по метеорология и хидрология желаят да излязат от Българска академия на науките

85 % от учените обаче желаят да останат в академията

Припомняме, просветният министър Красимир Вълчев и министър председателят Бойко Борисов организираха среща с представителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българска академия на науките.

Срещата пристигна след опасността на метеоролозите да спрат работа поради липса на съответно финансиране. Синоптиците желаят института да се отдели от Българска академия на науките и да премине под шапката на Министерството на образованието и науката (МОН).

Министър-председателят от своя стана даде период на двете страни да се схванат без намесата на държавното управление. Срокът бе до 22 август, сряда.

Шефът на Българска академия на науките проф. Юлиан Ревалски изясни тогава, че на срещата, която се е състояла при премиера Борисов , Българска академия на науките са поели ангажимент да се види каква автономия би могла да се предложи на Национален институт по метеорология и хидрология в границите на академията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР