Общото събрание на адвокатите от страната прие декларация относно опасността

...
Общото събрание на адвокатите от страната прие декларация относно опасността
Коментари Харесай

Общото събрание на адвокатите призова за разследване срещу главния прокурор

Общото заседание на юристите от страната одобри декларация по отношение на заплахата от тъпчене независимостта на правосъдната власт, съобщи БНР.

" Изказваме общественото си отвращение и непоносимост във връзка изнесените в последните две седмици данни за действието на кръговете към осветените и обществено известни като Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров–Еврото, както и цялостното насрещно безучастие на прокуратурата като единствен орган в страната, имащ правото да повдига и поддържа обвиняването против лица, направили закононарушение. " - се показва в декларацията.

Адвокатите допълват, че са мощно обезпокоени от изнесените данни за нерегламентирано въздействие, политически и олигархични зависимости във върховете на правосъдната власт и опитите за реализиране на поръчково редом правораздаване.

Посочва се, че в случай че са правилни обществено изнесените обстоятелства за напън и изнудване на магистрати, и изказванията за слепване на висши магистрати с престъпността, както и такива за безучастие на прокуратурата, би трябвало да има неотложно наказателно гонене на отговорните лица.

" Странно е и цялостното безмълвие на и.ф. основен прокурор по тези скандални разкрития ", се споделя още в декларацият, като се добавя, че още по-обезпокоителни са изказванията, че " тези две групи евентуално са подкрепяни и от висши политици ".

" Пpизoвaвaмe Пpoĸypaтypaтa и Bиcшия cъдeбeн cъвeт, в paмĸитe нa cвoитe изĸлючитeлни пpaвoмoщия, дa дeйcтвaт cвoeвpeмeннo и бeзĸoмпpoмиcнo, ĸaтo вcичĸи твъpдeния зa нaтиcĸ и зaплaxи ĸъм cъдии, изнeceни в пyбличнoтo пpocтpaнcтвo, вĸлючитeлнo зa ceзиpaнe нa Πpoĸypaтypaтa и BCC пpeди гoдини по случая „ Осемте джуджета “, дa бъдaт paзcлeдвaни зaдълбoчeнo и пo нaй-бъpзия възмoжeн нaчин ", се споделя в декларацията.

Адвокатите приканват още да бъде сезиран специфичният прокурор за следствие на основния прокурор и заместниците, който да стартира независимо следствие.

Припомняме, в медийното пространство се появиха мнения за контакти на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов и кръга на Нотариуса.

Общото заседание на юристите приканва и адвокатските препоръки в страната да ревизират обширно изнесените данни за допустимо присъединяване на юристи в тези незаконни схеми на въздействие и при нужда да образуват служебно дисциплинарни преписки и да издигнат дисциплинарни обвинявания.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР