Общото правило на Европейската комисия щяло да спаси мнозина на

...
Общото правило на Европейската комисия щяло да спаси мнозина на
Коментари Харесай

КАТ каза: Отваряме шофьорската врата на колата само с дясната ръка

Общото предписание на Европейската комисия щяло да избави мнозина на пътя

Правилото Dutch Reach да бъде въведено във всички 27 държави-членки на Европейския съюд, предлага Европейската комисия. Това значи, че водачите към този момент ще бъдат задължени да отварят шофьорската врата на колата единствено с дясна ръка. Причината е, че по този метод лидерът се обръща обратно и може да види в случай че около него минава движещ се с тротинетка или велосипедист човек, а по този начин и да го защищити от случай на пътя.

Правилото бе въведено преди години в Нидерландия и закупи известност като „ Холандското предписание “. Ако то не се съблюдава от КАТ ще имат право да глобяват провинилите се водачи. С други думи, задава се нова хранилка за пътните служители на реда. Европейският парламент неотдавна утвърди серия от нови правила, с цел да създадат пътищата по-безопасни.

Една от тях е, че инструкторите в автошколите ще бъдат задължени да ревизират дали претендентът за водач отваря вратата вярно. Така нареченият Dutch Reach би трябвало да стане стандарт в цяла Европа. Когато отваряте вратата на автомобила, постоянно би трябвало да употребявате ръката, която е по-далеч от вратата, т.е. – дясната. По този метод съвсем автоматизирано лидерът поглежда през рамо, т.е. обратно, и може да забележи прибближаващ велосипедист, аргументират се вносителите на изменението.

В някои модерни коли има интелигентните системи за подкрепяне, които предизвестяват, в случай че транспортно средство или велосипед се появи в мъртва точка или даже блокир вратата, в случай че да вземем за пример доближава колело или тротинетка.

За по-старите коли обаче се постанова водачите да се обръщат през рамо, а те нямат този табиет. Затова е планувано навикът да бъде законово дефиниран в Европейския съюз. Предстои страните членки да обмислят новите правила, а по-късно окончателното решение ще бъде взето при ново привикване на Европейския парламент, който ще стартира работа след изборите на 9 юни.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР