Общопрактикуващите лекари вече могат да пускат с електронно направление за

...
Общопрактикуващите лекари вече могат да пускат с електронно направление за
Коментари Харесай

Проф. Салчев: Личните лекари могат да пускат безлимитно електронни направления за PCR тест

Общопрактикуващите лекари към този момент могат да пускат с електронно направление за проучване за тестване за с PCR, за което няма предел. Това сподели в студиото на " Лице в лице “ по БТВ шефът на Здравната каса проф. Петко Салчев. Доставната цена на един PCR e сред 17 и 25 лв..
" НЗОК заплаща тестванията на 60 лв., а лабораториите сами имат право да дефинират своите цени ", разясни той. " Има опция за изпращане на такива направление посредством осведомително обслужване, ние имаме ангажимент да заплащаме здравната услуга, софтуерната услуга заплащаме ", изясни шефът на НЗОК в отговор на въпрос работи ли тази услуга.
 Проф. Салчев: Ще се заплащат бързите проби по направление от персоналните лекари Проф. Салчев: Ще се заплащат бързите проби по направление от персоналните лекари
Бюджетът на НЗОК устоя, няма проблеми до края на годината да се разплаща с контрактуваните сътрудници. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. Петко Са...
Личните лекари сигнализираха, че не могат да изпращат електронни посоки преди време. Проф. Салчев изясни, че се получава неповторим номер на направление, посредством есемес по телефона, с който може да се а отиде в лаборатория за проучването. Той добави, че предел има за пациентите, който се състои от 11 критерия, от които най-малко 2 би трябвало да са покрити, с цел да се издаде такова направление. " Това е преценка на персоналния доктор ", сподели още шефът на НЗОК. За цената на един тест ръководителят на Здравната сподели, че доставната му цена се движи сред 17 и 25 лв., а касата заплаща 60 лв. на лабораториите.
“В момента 60 лв. изплаща касата за PCR, другото се доплаща, лабораториите сами дефинират цените си. Смятам, че би трябвало да се намира проучване и под 60 лева Цената, която плащаме на лабораториите, е контрактувана “, изясни проф. Салчев. PCR е единствено удостоверително, може да се пусне болничен лист и без теста, потвърдително е дали има, клиничната картина, не зависи от PCR, вирусна зараза би трябвало да се лекува без значение каква е тя, добави шефът на НЗОК.
Той изясни и че се усилва цената на две клинични пътеки – 39 и 48, за лекуване на белодробни болести. Ако има съпътстващи признаци или болести, нищо не пречи да се лекува по пътека за пневмония, в случай че има такава, цената е 1 200 лева Това е за вирусна зараза или всяка пневмония, която е потвърдена с PCR тест, посочи проф. Салчев. Пуснато е и напътствие до аптеките да може да се получават въз основата на рецептурната брошура на хронично болните така наречен автоматизирани предписания, без да е належащо вървене за в допълнение удостоверяване на протоколите.
Думата източване на касата не е вярна. Не е работа на касата кой по какъв начин доставя медикаменти във веригата на доставчиците и какви са цените, изясни още Салчев. Касата купува крайния артикул, не дава нищо, добави той. Мисли се и за усилване на контрола при медикаментите.
 Управителят на НЗОК: Не може COVID-19 да е причина за източване на средства Управителят на НЗОК: Не може COVID-19 да е причина за източване на средства
Около 25-30% спаднаха размерите в лечебните заведения за месец април, само че към този момент има компенсиране на тези размери от страна на лечебните заведения. Паци...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР