Общопрактикуващите лекари са разтревожени от липсата на важна ваксина, която

...
Общопрактикуващите лекари са разтревожени от липсата на важна ваксина, която
Коментари Харесай

Общопрактикуващите лекари са разтревожени от липсата на важна ваксина

Общопрактикуващите лекари са разтревожени от неналичието на значима ваксина, която се ползва на най-малките пациенти. От съсловната организация изпратиха писмо до министъра на опазването на здравето Асена Сербезова, до основния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев и до Народно събрание.

В осъществяване на Националната стратегия за надзор и лекуване на ротавирусните

гастроентерити в Република България, ние ОПЛ прилагаме на децата, по тъкмо избрана скица за начало и завършек на ваксинирането, два типа ваксини, за които е посочено, че не са взаимнозаменяеми.

През настоящия месец бяхме неприятно сюрпризирани, че дистрибуторът за доставка на една от имунизациите (Ротарикс) е прекратил доставките на тази ваксина до ОПЛ по Националната стратегия заради липса на контракт.

Резултатът е, че бебетата, приели първа доза от тази ваксина, остават с недовършен имунизационен курс, защото втората доза липсва, а другата налична не може да я размени, както към този момент посочихме, се затваря циничен кръг, в който децата са изложени на риск от съществено, само че ваксинопредотвратимо заболяване, което е неприемливо в актуалното общество.

Не знаем, дали има краен период за подписване на съответните контракти за доставка, само че сигурно сме наясно, че има краен период по отношение на възрастта на детето, след което приложението ѝ се обезсмисля.

Настояваме и имаме вяра, че ще предприемете нужните ограничения, виновните за

обезпечаване на снабдяването с ваксина длъжностни лица в доста бърз порядък да създадат по този начин, че да бъдат обновени доставките.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР