Общогръцката федерация на служителите в обществените болници (POEDIN) е изпратила

...
Общогръцката федерация на служителите в обществените болници (POEDIN) е изпратила
Коментари Харесай

Лекарският профсъюз в Гърция се опълчи срещу задължителната ваксинация

Общогръцката федерация на чиновниците в публичните лечебни заведения (POEDIN) е изпратила публично съобщение до министерствата на опазването на здравето, труда и финансите, с което ги осведоми за решението си, че здравните служащи ще се въздържат от наложителната имунизация. Това написа електронното издание на атинския всекидневник Kathimerini. 

Уведомлението е изпратено 10 дни преди крайния период за чиновниците в домовете за грижи за възрастни хора и хора с увреждания да бъдат имунизирани против Covid-19 и 25 дни преди съответния период за чиновниците в държавните лечебни заведения, чиито администрации към този момент са помолени да сформират описи с имунизиран и неимунизиран личен състав. 

В своето уведомление POEDIN твърди, че разпореждането на личния състав да показа имунизационен паспорт, както е несъмнено от институционалната рамка, " нарушава самостоятелното право на отбрана на данните и изключително сензитивните здравни данни на чиновниците ". Отбелязва се, че тази мярка нарушава конституционните права на тези, които са решили да не се имунизират.

Припомняме, че през юли гръцкият парламент одобри законодателни промени, с които вкарва обвързване на заетите в опазването на здравето и в обществените грижи да бъдат имунизирани против COVID-19. Беше признато и условие работещите да показват на работодателя си документ за имунизация и/или уверение за преболедуване от ковид. Изключение от задължението за имунизация се позволява за тези, които са преболедували COVID-19 през последните шест месеца, както и лицата, които по потвърдени здравословни аргументи не могат да бъдат имунизирани.

Заетите в службите за обществени грижи би трябвало да си слагат първата доза от имунизациите най-късно до 16 август, след което да завършат имунизационната си процедура. За личния състав в системата на опазването на здравето този период е 1 септември. Работодателят е задължен да не разрешава чиновниците, които не се съобразят с тези условия, е освободен от задължението да им изплаща трудово заплащане за периода на деяние на закона. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР