Общобългарски поход за мир и неутралитет е организиран днес в

...
Общобългарски поход за мир и неутралитет е организиран днес в
Коментари Харесай

Протести в страната заради решението да даваме оръжие на Украйна

Общобългарски поход за мир и неутралитет е проведен през днешния ден в 20 града в страната, както и пред българското посолство в Лондон, посредством обществените мрежи.

В София протестиращите се събраха към паметника на Цар Освободител. На място се провежда подписка против решението за даване на военна помощ на Украйна.

" Не желаеме да стане късно и тогава митингите ни да ни спасят от такива решаващи събития и неверно взети решения ", обявиха участници в София.

" Не виждам безусловно никаква логичност в това да изпращаме оръжие за Украйна. Не виждам никакви напъни от нашите политици за дипломатическо решение на спора. "

 Около 20 жители и представители на разнообразни политически партии се включиха в митинга в Ямбол. Протестиращата Жени Димитрова съобщи:

" Ние не желаем да се изпраща оръжие на която и страна да е било. Ако желаеме да имаме България и тя да е нашата татковина, ние, българите, би трябвало да се събудим. Може и да не се изпраща жива мощ, само че може и да се изпраща. Кой ще ни подсигурява? ".

Десетки варненци също се включиха през днешния ден в Общобългарския поход за мир и неутралитет и се оповестиха срещу изпращането на оръжия за Украйна или други страни отвън НАТО и Европейски Съюз.

Според един от основателите на митинга – Георги Великов, решението на Народното събрание да подкрепим Украйна с военна помощ ни въвлича в спор, с който страната ни няма и не би трябвало да има нищо общо. България би трябвало да приема хора, които са потърпевши, да им оказва помощ, да изпраща филантропична помощ, само че не и да се меси, уточни Великов. Той посочи, че е подкрепил митинга, тъй като е преподавател и това го кара да се замисля какво ще е бъдещето на децата в страната ни.

НАТО има защитна функционалност, а и Украйна не е член на алианса, разясниха изказващите се на митинга. Те сложиха и въпроса за какво България се готви да изпраща помощ, за каквато в действителност няма нужния потенциал.

Великов сподели още, че от през днешния ден във Варна стартира събирането на подписка срещу военната помощ за Украйна, както и за каквито и да било други страни.

Жители на Велико Търново, Свищов и Горна Оряховица се събраха пред паметника „ Майка България “ във Велико Търново с цел да заявят, че са срещу изпращане на военна помощ към Украйна и че не са съгласни с решението на Народното събрание. Те показаха, че са научили за самодейността от обществените мрежи.

„ Изпращането на оръжие до Украйна няма да докара до мир, а до ескалация на напрежението в цяла Европа, този спор сред двата приятелски народа е подклаждан извън, а това което ни тормози, е че в Народното събрание доминират нападателно мислещи хора “, сподели Татяна Илиева, която е от Свищов, само че взе участие в митинга, с цел да съобщи своето мнение.

„ Оръжието не е решение, което може да докара до мир, единствено мирни договаряния могат да оказват помощ “, уточни Татяна Димитрова от село Вардим. „ За да има мир не може да се поддържа нито едната, нито другата страна в този спор, рационално би трябвало да се подходи към националния интерес на българската страна “, уточни Илия Илиев от Горна Оряховица. 

„ Протестирам, както против войната, по този начин и против въвеждането на еврото без референдум, тъй като влизайки в еврозоната ние ще вземем и активите и пасивите на страните членки “, сподели великотърновецът Петко Ганчев. Част от участниците в митинга се подписаха в подписка, чиято цел е в границите на идващите две години да стартират договаряния за овакантяване на Европейския съюз или за оставане в него с по-добри условия за България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР