Общо за страната цената на водата може да скочи с

...
Общо за страната цената на водата може да скочи с
Коментари Харесай

Цената на водата може да скочи с 30%

Общо за страната цената на водата може да скочи с 30%, в случай че се вземат поради всички инфлационни процеси от последните години, съобщи ръководителят на Съюза на ВиК операторите Ангел Престойски. Голяма част от сдруженията са изправени пред банкрут. Всичко това се случи, тъй като цените на електричеството се задържаха извънредно високи, а това е енергоемък бизнес и огромен разход. В някои сдружения разноските за електрическа енергия са 40% от всички разноски, разяснява Престойски. По думите му най-застрашени са ВиК операторите в Североизточна България и „ има сдружения, които са предизвестени, че ще им бъде прекратено електрозахранването ".

Над 12 млн. са просрочените отговорности за ток и не престават да порастват, означи Престойски. ВиК операторите „ не са съвършени, само че нямат отношение към създалата се обстановка ", счита Престойски, който означи, че заложената цена на тока при образуването на цената на водата е 82 лв. на мегават, а сега доближава до 400 за мегават.

Ситуацията в ВиК бранша провокира остра дискусия сред Министерство на регионалното развитие и КЕВР.

Според Престойски е трябвало да има реакция на КЕВР още през юни, когато те са сезирали енергийния регулатор. По закон водата би трябвало да е на обществено търпими цени, което е несъмнено като не повече от 2,5% от средномесечния приход на домакинство. ВиК сдруженията желаят същото - „ обществено търпими цени ".

В отговор на въпроса на КЕВР " Защо държавният ВиК холдинг не е направил нищо за покупка на ток на едро и при по-добри условия за сдруженията си? ", Престойски сподели, че сега може да се купува ток единствено от борсата, а там цените са високи.

Българският ВиК холдинг не може да избави ВиК сдруженията, тъй като половината не са под неговата шапка, а и той бил основан, с цел да се модернизира инфраструктурата, сподели Престойски. Според него качеството на услугата и водата не е по-лошо от това в Европа, а гоелмите загуби по мрежата са, тъй като „ години наред КЕВР даваше цена на водата, която единствено обезпечава съществуването на обещано ВиК, само че не му дава опция да влага и развива мрежата ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР