Общо три са водомерите в цялата ромска част на столичния

...
Общо три са водомерите в цялата ромска част на столичния
Коментари Харесай

ВМРО: Във Филиповци има 3 водомера. Жителите: Тук тече отпадна вода

Общо три са водомерите в цялата ромска част на столичния кв. „ Филиповци”, а 97% от жителите на гетото „ Факултета” не заплащат за потребяваната от тях вода. Така в двете махали годишно потъват по 5 милиона лв..

Това съобщи общинският консултант от Вътрешна македонска революционна организация Карлос Контрера в ефира на NOVA.

Контрера беше контриран онлайн от поданици на „ Филиповци”. Те обясниха, че водопроводът в квартала не е подменян от основаването му през 50-те, повече от 50% от жилищата нямат течаща вода.

По работещите тръби, за които не се заплаща, има условия да тече отпадна вода и страната и "Софийска вода " отхвърлят да влага в цялостната канализационна система – от ремонтите до слагането на водомери.

Активисти: Прайдът излиза скъпо поради хомофобията

С какъв брой пари на месец живеят Каракачанов и Симеонов

"В страната има двоен стандарт - за българите и за ромите. Защо не се прави нищо действително ", питат в махалата.

В ромската част на „ Филиповци” се използва към 90 хиляди кубика вода на месец ,

съобщи Контрера, който посочи, че нито един от водомерите в махалата не се води на физическо лице. Те се намират в учебно заведение, лекарски кабинет и частна фондация.

Общинският консултант изрази позицията на партията си, че ограничения за „ водата, която се краде” могат да предотвратят качването в цената на комуналната услуга.

Контрера не отговори ясно на въпроса дали Вътрешна македонска революционна организация се концентрира върху ромските обири, в случай, че такива се правят от всички български жители.

Според него

разхищението се заплаща от крайния консуматор чрез крайната цена на водата ,

посредством която се компенсират загубите на сдружението.

В началото на годината „ Софийска вода”, 77% от която е владеене на френската компания „ Веолия вода”, при започване на годината изиска 18% нарастване в цената на кубик вода, което обаче стимулира с намалялото ползване в града.

Вътрешна македонска революционна организация желае криминализиране на кражбата на вода и интервенция на КЕВР и прокуратурата.

Пастор от Ново Паничарево: Не подавахме сигнал, тъй като сме роми

Агенция Франс Прес: Ромите в Бългрия на учебно заведение – Херкулесова задача

Жителите на ромската част от „ Филиповци” обаче разказват доста по-различна картина.

„ Нямаме построена водопроводна мрежа. Никой не е отказал да си заплати водата. Слагането на водомери е работа на „ Софийска вода”. Имаме към 1000 молби от 7-8 години насам за слагане на водомери. Нищо не е вложено в самата система (от ВиК дружеството)”, съобщи кметският наместник във „ Филиповци” Мирослав Колев.

Колев посочи, че действително повече от 50% от жителите на ромската част на квартала нямат течаща вода заради положението на водопровода.

Той и другите хора в квартала не отхвърлят, че от някои чешми тече безвъзмездна вода, само че се оплакват от нейното качество и декларират подготвеност да заплащат, в случай че системата се ремонтира.

Друг гражданин на квартала разгласи, че от Вътрешна македонска революционна организация би трябвало да стартират да заплащат за ПР-услуги на локалните.

Филиповци е построен 1955-та година. Тогава 250 фамилии са вкарани в безчовечен условия – с 8 общински тоалетни и 4 тръби, пуснати да работят като чешмички.

Оттогава насам „ Софийска вода”, държавната администрация или някаква фирма-концесионер не са построили никаква водопроводна или канализационна мрежа за улеснение на живота на хората”, добави индивидът.

По думите му, качеството на водата в квартала е такова, че при ревизия жителите му могат да съдят страната.

Канализацията минава над водопровода. Тръбата е на 60 години. Нашите деца пият отпадни води.

Ако ние създадем проучване, ние би трябвало да осъдим държавата”, продължи жителят на „ Филиповци”.

Той добави, че здравомислещите хора не би трябвало да имат вяра на акциите на хора като Контрера, евродепутата от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, и други хора от партията, които дефинира като „ палячовци” и „ олигофрени”.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР