Общо приходите от дейността на БНБ са скочили над два

...
Общо приходите от дейността на БНБ са скочили над два
Коментари Харесай

БНБ отчита повишена загуба

Общо приходите от активността на Българска народна банка са скочили над два пъти и са достигнали 133.41 млн. лв.. Административни разноски на централната банка също са се повишили Ц с към седем милиона лв., и са в размер на 149.48 млн. лв.. В последна сметка Българска народна банка завършва предходната година със загуба, която обаче пораства. В края на декември тя е 16.07 млн. лв. при 93.82 млн. лв.., написа в нейния доклад, импортиран в Народното събрание.
Според нето чистите доходи от лихви през предходната година възлизат на 112.09 млн. лв. при 89.98 млн. лв. за 2021-а. Повишението е резултат от по-високите парични приходи от лихви, въпреки че и при разноските за лихви са повече. Приходите от такси и комисиони на Българска народна банка са нарастнали до 29.94 млн. лв. по отношение на 22.77 млн. лв. година по-рано. 
За реализиране на активността си и за прехрана през предходната година Българската национална банка е изразходвала 124.11 млн. лева За прехрана на паричното послание в страната са осъществени разноски в размер на 30.15 млн. лева, което съставлява 92.2 на 100 от одобрения бюджет за годината по този индикатор и съвсем една четвърт от всички разноски за прехрана на Българска народна банка през предходната година.
В рамките на тези разноски за произвеждане на нови банкноти са били изразходвани 10.22 млн. лева, а за отрязване на нови монети Ц 19.48 млн. лева, от които 6.51 млн. лева са за разменни монети. Във връзка с осъществяването на признатата от УС на Българска народна банка Монетна стратегия за 2022 година разноските за отрязване на възпоменателни монети са на стойност 12.96 млн. лв.. За планиране на нови излъчвания банкноти и монети са осъществени разноски в размер на 69 хиляди лв..>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР