Общо по 10 законопроекта в правосъдната сфера, свързани с Плана

...
Общо по 10 законопроекта в правосъдната сфера, свързани с Плана
Коментари Харесай

Крум Зарков: Завършваме промените за разследване на главния прокурор

Общо по 10 законопроекта в правосъдната сфера, свързани с Плана за възобновяване и резистентност работят специалистите в Министерството на правораздаването. Повечето са приключени и следва и да бъдат импортирани за разискване в Народното събрание. Това съобщи служебният министър на правораздаването Крум Зарков в предаването " Защо, господин министър " по bTV.

Тези закони не са просто наименования за пред Европа, в тях се съдържат значими промени, които да подобрят живота на българите, разясни той. По думите му всички са основни, само че един от най-важните е Законът за неплатежоспособност на физическите лица или така наречен Закон за персоналния банкрут. Той стъпва на всички неща, които към този момент сме обсъждали и са предлагани до момента от разнообразни партии и държавни управления. С този закон ще създадем процедура, посредством която кредитори и дебитор да могат да се видят и да се схванат, посочи Крум Зарков.

Той разгласи също, че следва да се завършват и текстовете, свързани с опцията за следствие на основния прокурор. Предшественичката му на поста Надежда Йорданова насочи питане по тематиката към Венецианската комисия. Служебният министър разгласи през днешния ден, че към този момент има мнение от комисията, което поддържа законовите промени. Това ми дава опция да продължа диалозите по този законопроект, добави Крум Зарков. Във въпросните текстове е основан механизъм, съгласно който арбитър от Върховния касационен съд може да проверява основния прокурор. Предвижда се също правосъден надзор върху актовете, които прокуратурата отхвърля да прегледа, добави министърът.

Имаме потребност от парламент, от настоящо Народно заседание, ние имаме потребност от това в този момент, сподели още Крум Зарков. И акцентира, че най-спешната работа е да се одобри бюджетът за идната година и законопроектите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност. 700 милиона евро е вторият транш по проекта, който би трябвало да се получи до края на годината. Отнема време, тук не става дума просто да се подпечатат законите, а да се обсъдят в детайли. Ако Народното събрание почисти административните въпроси през идната седмица и през ноември стартира с разискване и гласоподаване на законите, до Коледа те могат да бъдат признати. Ако това не стане, има риск да не получим новия транш, предизвести Крум Зарков.

Служебният министър не приема тезата за връщането на хартиените бюлетини. Продължавам да смятам, че това би било огромно неточност в миг, когато енергично се пази парламентаризъм. Базата на парламентаризма е доверието в изборния развой, в случай че то бъде нарушено, ще носим огромен грях, сподели той. Според него същинските претекстове на гласоподавателя да гласоподава не са свързани с това дали има бюлетини или машини. Избирателят гласоподава, в случай че бъде уверен, че нещо ще се случи по-добре и че гласът му ще бъде регистриран вярно, сподели Крум Зарков.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР