Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия

...
Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия
Коментари Харесай

МОН реши за извънредната ваканция на учениците

Общо пет ще бъдат неучебните дни в края на първия и при започване на втория период. Един от тях е междусрочната почивка . Това оповестиха от МОН. 

Няма да се организират занятия от 31 януари до 4 февруари 2022 г . Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в учебните заведения общо девет календарни дни . Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. В взаимозависимост от инструкциите на здравните управляващи вторият период ще стартира присъствено или от разстояние в електронна среда .

Неучебните дни н яма да се компенсират посредством спомагателни занятия през останалата част от образователната година. Пропуснатият материал ще бъде преструктуриран и наваксан в постоянните часове през втория образователен период. В случай че няма възбрана от здравните управляващи, олимпиадите ще се организират по график, даже в случай че датите им съответстват с неучебен ден .

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков ще издаде такава заповед, откакто през днешния ден Отрасловият съвет за тристранно съдействие в региона на междинното обучение одобри неговото предложение.

Според акад. Денков е добре учителите също да употребяват неучебните дни за отмора . Той ще предложи на шефовете на учебни заведения да обезпечат опция на всички преподаватели да употребяват заплатен отпуск за последния ден от месец януари и за дните от 2 до 4 февруари т.г. в това число.

По този метод и учениците, и учителите ще могат да се възстановят от напрежението и умората , свързани с изпитванията и оформянето на срочните оценки . В същото време ще се даде опция за облекчение на здравната система , защото към първата седмица на февруари се чакат върхови стойности на инфектирани с COVID-19 .

Предложението за изключителна междусрочна почивка бе импортирано в МОН точно от учебни шефове , а в следствие подкрепено от синдикатите . Мотивът за него бе точно обезпечаване на нужната отмора на учители и възпитаници, както и облекчение на здравната система по време петата вълна на COVID-19. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР