Общо над 4 килограма марихуана са били задържани при специализирана

...
Общо над 4 килограма марихуана са били задържани при специализирана
Коментари Харесай

Наркотиците на бургаска ОПГ заливат цяла България: Лидерът на групата се оказа известно лице

Общо над 4 кг марихуана са били арестувани при профилирана интервенция, извършена взаимно от ГДБОП и Окръжна прокуратура в Бургаско. В карнобатското село Смолник е била разрушена проведена незаконна група (ОПГ), която освен е пласирала лекия опиат, само че и го е произвеждала професионално, оптимизирайки всички процеси по цялата верига от развъждането до доставката при крайния консуматор.
Това обявиха на взаимен брифинг окръжният прокурор Георги Чинев, наблюдаващият прокурор по делото Ангел Георгиев и комисар Ради Пенев – шеф на отдел при Генерална дирекция битка с проведената престъпност.
Групата, състояща се от трима индивида, е била следена от началото на тази година. Активната активност на нарушителите е почнала в края на март, като досега са събирани доказателства за осъществяването на „ удара “, който е бил изработен през вчерашния ден.
Двама от участниците, в това число водачът, са били арестувани, а третият се намира в чужбина и до края на днешния ден ще бъде разгласен за интернационално търсене, сподели прокурор Ангел Георгиев, представен от Флагман.бг.
По време на брифинга не бяха изнесени детайлности за това по какъв начин тъкмо е хваната групата. Но пък стана ясно, че водачът на ОПГ-то от Смолник е бил прочут човек в селото, който е имал животновъдни обекти и съседен към тях язовир. Именно тази инфраструктура е била употребена за база за незаконната активност, като в пространствата отгледаната марихуана е била изсушавана и пакетирана, а след това превозена до друго място, откъдето двамата участници са я взимали, с цел да я докарат до крайния покупател.
Общата стойност на конфискуваната марихуана е по документи 120 000 лева Но на пазара тази сума се усилва неведнъж, защото в незаконните среди канабисът се продава за суми сред 15 и 30 лева за грам. Така действителната стойност на открития лек опиат възлиза на към 1 млн. лева
„ Трябва да се има поради обаче, че единствено в границите на предишния месец, същата група е пласирала още минимум 5 кг на пазара “, сподели окръжният прокурор Георги Чинев.
Комисар Ради Пенев от ГДБОП изясни, че опиатът е открит в една от постройките. С него са конфискувани още машини за пакетиране, машини за вакуумиране, електронни везни и още редица предмети, които да оказват помощ на нарушителите, всеки от които е с богато престъпно минало.
Двамата арестувани са с наложена мярка задържане под стража за период до 72 часа, а най-вероятно на следващия ден Окръжният съд в Бургас ще прегледа настояването на прокуратурата тя да бъде изменена в непрекъсната. Към момента обвиняването е в начален стадий и към този момент минава по член 321, алинея 6, прочут още като този за „ незаконно съдружие “.
„ Това обаче е работно обвиняване. По-рано през днешния ден при следващи претърсвания са открити още 500 грама марихуана. В понеделник, най-късно във вторник, ще са подготвени всички експертизи и е доста допустимо обвиняванията да станат по-тежки.
Ако се стигне до обвиняване за проведена незаконна група, водачът може да получи до 13 години затвор, до момента в който участниците – до 10 години “, сподели наблюдаващият прокурор.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР