Общо десет души са загинали, а 15 са ранени, след

...
Общо десет души са загинали, а 15 са ранени, след
Коментари Харесай

УЖАС в Торонто: Ван уби 10, рани 15, водачът е арестуван, но не е терорист, смятат властите

Общо 10 души са починали, а 15 са ранени, откакто ван се вряза в пешеходци в канадския град Торонто, оповестиха международните организации, като се позоваха на началника на полицията Марк Сандърс.

По-рано полицията заяви за деветима починали и 16 ранени при случая, който стана на оживено кръстовище в северната част на града в 13.30 часа локално време. Ванът се качил на тротоара и почнал да блъска пешеходците.

Полицията задържа лидера Алек Минасян, 25-годишен гражданин на предградието Ричмънд хиляди

Водачът на вана, врязал се в хора по обед през вчерашния ден в Торонто, е работил "преднамерено " и управляващите привилегироват тезата, че става дума за изолиран акт, който не е ориентиран против "националната сигурност " на Канада, съобщи Франс прес. Десет души починаха, а 15 бяха ранени вследствие на врязването на транспортното средство в хората.

"Това деяние изрично наподобява предумишлено ", съобщи Марк Сандърс, началникът на полицията на Торонто. Трагедията се разигра в миг, в който в града се организира среща на министрите на външните работи и на публичната сигурност на страните от Г-7. Срещата продължава и през днешния ден, както е планувано, заяви канадският външен министър Кристия Фрийланд.

Канадският министър на публичната сигурност Ралф Гудейл сподели, че "информациите, с които управляващите разполагат на този стадий, демонстрират, че случилото се по никакъв метод не е обвързвано с националната сигурност ".

Канадският министър председател Джъстин Трюдо сподели, че е наскърбен от новината за "трагичния и неправилен атентат, станал в Торонто ". После от канцеларията му прецизираха пред Франс прес, че понятието "атентат ", изречено на френски от Трюдо, не е употребявано, с цел да наведе на мисълта, че става дума за "терористична връзка от естество, което да заплашва националната сигурност ".

Водачът на вана бе бързо задържан и бе разпознат като Алек Минасян, на 25 години, роден в Ричмънд Хилс, което е северно предградие на Торонто.

Хронологията на събитията от през вчерашния ден демонстрира, че в 13,26 ч. локално време през вчерашния ден полицията получила позвъняване на незабавния си телефон за хора, пометени от транспортно средство покрай улица Йънг, една от най-оживените в Канада, намираща се в центъра на Торонто. Белият ван, врязал се в хората, се движел бързо, преминавайки от платното, върху тротоарите, където се разхождат под обедното слънце доста хора. Колата минала близо километър. В 13,52 ч. локално време, т.е. 26 минути след първото позвъняване, е задържан мъж, покрай вана, спрял на тротоара с ударена предница.

Засега претекстовете на арестувания мъж, карал вана, остават незнайни. Мъжът е чужд на службите за сигурност. В момента на задържането му, той размахвал предмет с лявата си ръка, изправен против служител на реда, който го държал на мушка, демонстрират фрагменти в обществените мрежи. После се оставил да бъде закопчан с белезници на земята от служителя на реда. Мъжът не е бил въоръжен.

Очевидци описват за ужаса, който са изпитали при типа на бързодвижещия се ван. Очевидка споделя, че е видяла по какъв начин жена е била запратена от връхлетялата я кола върху стъклена автобусна спирка.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР