Общо 87 капана за улов на диви свине има във

...
Общо 87 капана за улов на диви свине има във
Коментари Харесай

Поставиха 87 капана за диви свине в Югозападна България

Общо 87 клопката за улов на диви прасета има във всички ловностопански региони на територията на Югозападното държавно дружество, оповестиха оттова. От началото на август досега в тях са уловени 25 животни. Общо отстреляните при самостоятелен лов от ловните сдружения и горските чиновници са 94 броя. Капаните, дружно с интензивния отстрел, са част от ограниченията за неколкократно понижаване популацията на дивите прасета против разпространяването на Африканската чума. Практиката на други европейски страни, наранени от заболяването, демонстрира, че редуцирането на запаса под 0,3 броя на 100 хектара лимитира контактите сред животните, което снижава опциите за заразяване както на дивите, по този начин и на питомните прасета.

Във всички ловностопански региони в обсега на предприятието, взаимно с ловните сдружения, към този момент са избрани местата за загробване на инфектирани диви прасета. Над 80 чиновници от териториалните поделения на ЮЗДП минаха курс на образование за взимане на проби за проучване за трихинелоза и АЧС при съблюдаване на разпоредбите за биосигурност. Горските стопанства разпространиха измежду ловната общественост и стопаните на домашни свине 50 000 осведомителни дипляни за предварителна защита против заболяването, направени от ЮЗДП. Продължава построяването на нови касетъчни клопки за улов на диви прасета, които са предопределени за държавните ловностопански региони, както и за двата национални парка - Пирин и Рила.

Стриктното съблюдаване на ограниченията за предварителна защита и биосигурност са още по-наложителни, защото е регистриран нов случай на заболяването – при открита мъртва дива свиня в землището на с. Желява в региона на „ ДГС София ”. В тази връзка ЮЗДП приканва ловците след лов да изпират облеклата си при температура над 60 градуса. Всички предмети, които са били в контакт с диви прасета, би трябвало неотложно да бъдат усърдно почистени и дезинфекцирани още в ловния регион.

На интернет страницата на ЮЗДП – www.uzdp.bg е оповестен лист на лицата и телефоните, на които както ловци, по този начин и жители могат да подават сигнали при подозрение за АЧС.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР