Общо 81 елена - лопатари, са били разселени в Източните

...
Общо 81 елена - лопатари, са били разселени в Източните
Коментари Харесай

Успешно са били разселени елени лопатари в Източните Родопи през тази зима

Общо 81 елена - лопатари, са били разселени в Източните Родопи през тази зима, оповестиха от фондацията " По-диви Родопи ", представени от Българска телеграфна агенция.

Животните са под непрекъснато наблюдаване от експертите. Има и най-малко петгодишна възбрана за тяхното ловуване.  „ Целта ни е да възстановим елена лопатар в задачите Източни Родопи “, сподели Стефан Аврамов, специалист към фондацията.

През януари е било осъществено и броене на благородните елени. Предполага се, че популацията им към този момент надвишава 130 животни, пръснати на цялата територия на Източните Родопи, показаха от фондацията.

Към момента в региона са разселени над 500 лопатари, както и 50 благородни елена. Това е спомогнало за увеличението на няколко субпопулации на двата типа, споделят от фондацията. Експертите акцентират, че процесът е значим и за поддържането на цялото биоразнообразие в региона. Пасейки шубраци и от дървета, елените, дружно с другите тревопасни, оказват помощ за поддържането на мозаечния пейзаж на Източните Родопи. Остатъците от умрели елени лопатари са значима хранителна база за белоглавия, египетския и черния лешояд, прецизират още природозащитниците. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР