Общо 7720 кандидати са подали заявления за явяване на държавния

...
Общо 7720 кандидати са подали заявления за явяване на държавния
Коментари Харесай

7 720 кандидати се явяват на държавния зрелостен изпит по БЕЛ

Общо 7720 претенденти са подали заявки за явяване на държавния зрелостен изпит по български език и литература (БЕЛ), който стартира през днешния ден от 8:30 часа, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).
 
Тази заран в МОН ще бъде генериран изпитният вид за наложителния изпит по български език и литература. С оглед на усложнената обстановка поради наводненията в Карлово, МОН сътвори организация за провеждането на матурите, които трябваше да се състоят в Професионалната гимназия по железопътен превоз " Христо Смирненски ". 18 зрелостници са пренасочени към други две учебни заведения в града.
 
12 от тях ще положат държавен зрелостен изпит по БЕЛ в Професионалната гимназия " Братя Евлоги и Христо Георгиеви ", а шестима ще се явят на втори държавен зрелостен изпит по биология в Средното учебно заведение " Васил Левски ". Осигурени са и квестори. В деня на първата матура началникът на Регионалното ръководство на образованието в Пловдив Антоанета Пакова персонално ще спомага за естественото протичане на изпита, осведомят от МОН.
 
Общо 41 държавни зрелостни изпита ще се състоят от през днешния ден до 29 август в 667 учебни заведения и в 1659 зали. Близо 14 000 са подадените заявки за присъединяване в матурите. На тях се явяват зрелостници, които не са били позволени на минали сесии, по някаква причина са ги пропуснали или са получили слаба оценка при предходно явяване. С провеждането на изпитите са ангажирани 2920 квестори.
 
За втория държавен зрелостен изпит на 26 август се чака да се явят 2401 зрелостници. Те избират сред 24 предмета, в които влизат и другите равнища на непознатите езици. В същия ден е и наложителният държавен изпит за придобиване на професионална подготовка (теория на професията), за който заявките са над 2800.
 
Държавните зрелостни изпити по избор ще се състоят на 29 август. На матура по избор са поискали да се явят 996 зрелостници. Те избират сред 15 предмета, в това число другите равнища на езиците по отношение на Европейската езикова рамка.
 
От 8:30 часа ще бъдат матурите по математика, философия, история и цивилизации, география и стопанска система, биология и здравно обучение по общообразователната подготовка, а по съветски език - по профилираната. От 14:00 часа на 29 август ще са и изпитите по британски, съветски, немски език, по физика и астрономия, химия и запазване на околната среда. Те са върху знанията от общообразователната подготовка.
 
Максималният брой точки на матурата е 100, като от тази година изпитът се счита за изискан при най-малко 30 точки.
 
Зрелостниците би трябвало да носят удостоверението си за допускане до изпит и документ за идентичност. Необходимо е също да се явят в учебното заведение най-малко 30 минути преди началото на матурата. На всички изпити, като се изключи този по специалност, се написа с черен химикал.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР