Общо 7560 подписа на русенци събра становището против изграждането на

...
Общо 7560 подписа на русенци събра становището против изграждането на
Коментари Харесай

Близо 7600 русенци се подписаха против изграждането на инсинератор в Гюргево

Общо 7560 подписа на русенци събра мнението срещу построяването на инсинератор за медицински и скотски боклуци на територията на румънската община Гюргево за последните три седмици. То е направено от цивилен сдружения и е популяризирано всеобщо в града, като община Русе спомага за слагането на подписката в осведомителните си центрове. Тя е изпратена по надлежния ред от представители на сдруженията до Министерството на околната среда и водите, оповестиха от кметството. 

От там напомнят, че това е втора подписка на русенци, откакто вложителят, обвързван с построяването на инсинератора, актуализира и преработи своя отчет за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС) в сходство с мненията от българска страна.

Преди броени дни кметът на Русе Пенчо Милков изрази безапелационната си позиция по отношение на желанията на вложителя за реализирането на плана, като изпрати на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов свое негативно мнение. В него той декларира, че без значение от осъществената промяна по направения ДОВОС за плана, всъщност не се трансформират типът и характерът на плануваната активност по капиталовото предложение, респективно не се лимитира или минимизира рискът от обособяване на излъчвания в атмосферния въздух в трансграничен подтекст.

Припомня ме, че поради желанието да се построи инсинератор за медицински боклуци в Гюргево при започване на септември тази година в Русе бе проведен митинг. Недоволство имаше и в румънския град. Eкоинспекцията в Русе изготви в края на август тази година и отрицателно мнение по планово предложение за апаратура за изгаряне на медицински и скотски боклуци. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР