Общо 719 секции в 57 държави са разкрити зад граница.

...
Общо 719 секции в 57 държави са разкрити зад граница.
Коментари Харесай

Общо 719 секции в 57 държави са разкрити зад граница, съобщи Цветозар Томов

Общо 719 секции в 57 страни са разкрити зад граница. Това сподели на брифинг зам.-председателят на Централната изборна комисия (ЦИК) Цветозар Томов.

Той изясни, че заради влошената конюнктура в Израел и Ливан няма условия да се обезпечи сигурността на българските граници и няма да има секции в Тел Авив и Бейрут.

Томов сподели, че за гласоподаване отвън страната са получени 30 689 заявки и регистрира, че те са по-малко, в сравнение с подадените заявки на предходните избори. Като аргументи той уточни намаляващата изборна интензивност и разкриването на секции, където са дали своят вот повече от 100 гласоподаватели на предходни избори.

Томов прикани хората, които желаят да гласоподават зад граница, да подават заявки, тъй като това улеснява подготовката на гласуването там. Подалите заявление се включват авансово в изборните описи, съобщи той.

Томов напомни, че в деня на вота българите могат да подадат декларация, че не са дали своят вот и няма да гласоподават на друго място в изборния ден и по този начин да упражнят правото си на глас, даже да не са подали заявление, че ще гласоподават зад граница.

Относно консултациите за секционните изборни комисии (СИК) отвън страната Томов сподели, че вземат участие всички парламентарно показани обединения, както и представители на Министерството на външните работи. Той уточни, че на тях могат да участват и представители на останалите обединения.

След приключването на консултациите следва да решим за съставите на СИК. Партиите и обединенията могат да оферират промени до 19 октомври най-късно, уточни Томов.

Методическите инструкции за СИК към този момент са признати. Имаме задоволително време районните изборни комисии да провеждат образование с членовете на СИК, сподели още Томов.

Томов напомни, че на 12 октомври изтича крайният период за подаване на заявление за гласоподаване по сегашен адрес. Тогава изтича и срокът за гласоподаване с преносими СИК, в които могат да гласоподават хора със здравословни проблеми, които не могат да упражнят правото си на глас в изборните секции, напомни Томов.

Процедурата по регистрация на наблюдаващи продължава, все още има регистрирани осем организации, добави Томов.  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР