Общо 70 дни - толкова време АЕЦ Козлодуй ще ремонтира

...
Общо 70 дни - толкова време АЕЦ Козлодуй ще ремонтира
Коментари Харесай

Ремонти и пак ремонти на енергийните мощности - какво означава това за пазара

Общо 70 дни - толкоз време АЕЦ " Козлодуй " ще ремонтира индустриалните си мощности през 2023 година. Първо ще се ремонтира пети блок на атомната ни централа, като стартът е плануван за 22 април, а след това това е планувано и за шести блок, чийто ремонт стартира на 23 септември. Всяка от двете ремонти ще отнеме по 35 дни. Това излиза наяве от проект графика на " Електроенергийния систематичен оператор " (ЕСО), който производителите са длъжни да уведомяват за ремонтните си проекти. Те са извънредно значими и публикуването на графика за следващата година не е нещо извънредно. Особеното в тази ситуация обаче е деликатната обстановка в енергетиката след началото на войната в Украйна и прекъсването даже за малко на някои производства може да докара до дефицит, а оттова и на по-високи цени на свободния пазар.

В началото на декември да вземем за пример се стигна до обстановка, в която България от експортьор се трансформира във вносител на електрическа енергия точно поради излизането в спешен ремонт на шести блок на АЕЦ " Козлодуй ". Тогава страната ни стартира да внася ток от Гърция, Турция и даже от Северна Македония.

По това време сходни действия имаше и в един от блоковете на държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ", която е планувала поправки и през цялата 2023 година. Нещо, което въпреки и наложително, отново може да докара до сходен сюжет. Блоковете 5, 6, 7 и 8 ще се ремонтират за общо 245 дни, като работата стартира още от май, а дейностите по генераторите 1, 2, 3 и 4 ще лишават малко повече време - 251 дни, демонстрира още графикът на ЕСО. Все отново не е изключено при пораждане на дефицит на електрическа енергия за малко ремонтите да бъдат отсрочени, само че не и изцяло анулирани.
Реклама
В графика на ЕСО попада и ПАВЕЦ " Чаира ", чийто хидроагрегати (1, 2, 3 и 4) влизат в " удължена рехабилитация след повреда ", която ще отнеме цяла година. В края на март тежка повреда блокира централата за месеци - една от турбините при тестване на оборудването. Месеци по-късно - през ноември служебният енергиен министър Росен Христов разгласи, че в случай че се стигне до цялостна рехабилитация на цялата ПАВЕЦ " Чаира ", то ремонтът би коствал към два милиарда лв..

Ремонти също ще има и в Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица Изток 3 ", Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", Топлоелектрическа централа " Русе ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и други Дейности ще се правят и в заводските централи, както и в топлофикациите. Топлоелектрическа централа " София " да вземем за пример ще се ремонтира 10 дни през август, а за Топлоелектрическа централа " София Изток " е планувано доста по-дълго време - от 30 до над 240 дни за другите турбини.
Свързани публикации Съмнителна поръчка за 84 млн. лева на АЕЦ " Козлодуй " сочи към Людмил Стойков 22 декември 2022, 17:29 България внася ток от Гърция след прекъсването на 6-и блок на АЕЦ " Козлодуй " 12 декември 2022, 16:10 Аварийното прекъсване на шести блок на АЕЦ " Козлодуй " ще коства стотици милиони 9 декември 2022, 16:37 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Румяна Гочева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР