Общо 7 486 са били недоносените бебета, които са се

...
Общо 7 486 са били недоносените бебета, които са се
Коментари Харесай

7 486 недоносени бебета са се родили у нас през 2017 година

Общо 7 486 са били недоносените бебета, които са се родили в страната през 2017 година. Това демонстрират изводите на " Индекс на лечебните заведения ", направени на база данните на НЗОК за активността на лечебните заведения през предходната година.

 Над 6000 деца се раждат недоносени в България всяка година
Над 6000 деца се раждат недоносени в България всяка година

Активната грижа на родителите - ключът към оцеляването на недоносените бебета

Всичките недоносени бебета са били с тегло под 2 500 грама. Въпреки че броят на лечебните заведения с отделения по Неонатология у нас е над 80, грижи за най-малките бебета - под 1 499 грама, могат да се поставят в 38 от тях.

Според данните близо една трета от ражданията у нас са приключили с някакви затруднения и се е наложило полагането на спомагателни грижи за бебета. Над 19 хиляди са били бебетата над 2500 грама, за които се е наложило реализирането на диагностика и лекуване.

 Родителите на недоносени бебета би трябвало да имат вяра в децата си
Родителите на недоносени бебета би трябвало да имат вяра в децата си

Непосредствено след преждевременното раждане родителите се нуждаят извънредно от информация какво се случва с децата им

През 2017 година в страната са родени общо 58 237 бебета, като 0.57% от тях са умряли при раждането - към 332 бебета.

Всичките раждания у нас са осъществени в 108 лечебни заведения . Не всички от тях обаче съблюдават условията за тази активност, заложена в Медицинския стандарт по Акушерство и гинекология (АГ).

11 са лечебните заведения в страната, в които са се правили раждания, макар че броят на тази активност е бил под санитарния най-малко от 80 за година. Най-малко са били ражданията в Ардино - 3, Кубрат - 19, и Каварна - 26. Най-много се реализират в три профилирани лечебни заведения в столицата " Майчин дом " - 3 730, " Св. София " - 2 491 и Шейново - 2 296.

Общо 17 са лечебните заведения в цялата страна, в които има над 1 000 раждания а година. Те са ситуирани в огромните регионални градове - София, Пловдив, Бургас, Русе, Варна, Плевен, Ст. Загора, Сливен. Сред тези лечебни заведения има както държавни, по този начин и частни и общински.

 Да помогнем център
Да помогнем център " Малки чудеса " да посрещне своите дребни герои

Една от задачите на акцията е доизграждането на центъра

Данните демонстрират и че съвсем половината от ражданията у нас са се направили не по естествен път, а посредством секцио. От всички 58 237 раждания 45% са направени посредством Цезарово сечение. Делът му в другите лечебни заведения обаче не е идентичен. Той варира от 0 до близо 90% в някои лечебни заведения.

Като цяло процентът на ражданията със секцио е по-висок в частните лечебни заведения. Освен Цезарово сечение в страната са се направили и 428 раждания с форцепс. Броят им е по-голям в обществените лечебни заведения.

 Сътворете знамение за дребните герои
Сътворете знамение за дребните герои

Стартира акция в поддръжка на недоносените деца

 Рекордно висока раждаемост в Пловдив
Рекордно висока раждаемост в Пловдив

Над 400 бебета са се родили за месец
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР