Общо 686 кандидати от 47 държави се състезаваха за първата

...
Общо 686 кандидати от 47 държави се състезаваха за първата
Коментари Харесай

686 студенти от най-добрите университети в света кандидатстваха за първа лятна стажантска програма на института INSAIT

Общо 686 претенденти от 47 страни се състезаваха за първата лятна стажантска стратегия на института INSAIT. От тях утвърдени са едвам осем, като множеството са ученици на най-реномираните университети в света – Оксфорд,

Калифорнийския университет – Бъркли, Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих и други Това стана ясно по време на посещаване на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков в института. Той беседва с архитекта на INSAIT проф. Мартин Вечев, изпълнителния шеф Борислав Петров, както и с част от изследователския екип на института.

Научноизследователската и развойна активност на INSAIT включва проучвания в региона на изкуствения разсъдък и квантовите технологии, в това число за ръководство на самостоятелни коли, огромни езикови модели, машинно зрение за самостоятелни роботи и благонадежден изкуствен интелект и квантови калкулации от последващо потомство, като към този момент са изпратени първите научни публикации в конференции за изкуствен интелект и информатика. „ Имаме студенти от най-хубавите университети в света, които желаят да продължат развиването и образованието си при нас. Това не е поради стипендиите или местоположението, а поради знанията, които могат да добият тук “, добави проф. Мартин Вечев.

„ Работата на INSAIT е измежду тези образци, които освен би трябвало да разпространяваме, само че и да се опитаме да мултиплицираме в други области. Защото вие потвърждавате, че България може да бъде водач в една от най-конкурентните сфери в света “, сподели проф. Цоков. Той акцентира, че и финансовите резултати на института демонстрират устойчивостта на плана. INSAIT е привлякъл повече средства от огромни софтуерни компании в сравнение с от държавния бюджет. „ Водещо в науката в никакъв случай не би трябвало да бъдат финансовите резултати, само че фактът, че някои от най-големите софтуерни компании в света влагат в INSAIT, дава убеденост, че стратегическият приоритет на страната в тази област има резистентност и бъдеще “, добави проф. Цоков.

Институтът за научни проучвания в региона на компютърните технологии (INSAIT) е част от структурата на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Той има стратегическо партньорство с Швейцарския федерален софтуерен институт в Цюрих и е привлякъл финансиране от компании като българската SiteGround, Гугъл, Amazon, VMWare, както и от редица представители на българската екосистема.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР