Общо 624 милиона лева ще бъдат инвестирани в подобряване на

...
Общо 624 милиона лева ще бъдат инвестирани в подобряване на
Коментари Харесай

Правителството даде 624 млн. лв. за по-добри училища и университети

Общо 624 милиона лв. ще бъдат вложени в възстановяване на просветителната инфраструктура по линия на ръководената от районното министерство оперативна стратегия " Региони в напредък “. Средствата са за общини, за Министерството на образованието, Министерството на културата и Министерството на спорта.

Информация за плануваните вложения беше показана на брифинг в Министерския съвет. Средствата ще бъдат ориентирани за възстановяване на материалната база в над 400 учебни заведения и 13 ВУЗ-а в цялата страна. Програмата ще обхване 255 000 деца, пресметна министърът на районното развиване Николай Нанков , представен от БНР.

Ако разделим ресурса на децата, включени в тези просветителни заведения, които рехабилитираме по програмата, на всяко дете - от детската градина до учебната пейка, образователната в академичното заведение, се падат по 2 450 лв. инвестиция на европейската взаимност, сподели той.

140 професионални гимназии ще получат средства по европейската стратегия, разгласи министърът на образованието Красимир Вълчев .

Голяма част от средствата за тези професионални гимназии ще бъдат за учебно-техническо съоръжение. Тоест, имаме явен акцент върху професионалното обучение.

Община Бургас получава 6 пъти по огромен бюджет по програмата, спрямо последния програмен интервал, 70% от вложенията към този момент са изпълнени, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

В момента, когато се хване една постройка от образованието, с изключение на образователните кабинети, с изключение на енергийната успеваемост, до последния компютър, всичко може сложно да се сложи и да действа и към този момент работи.

Премиерът Бойко Борисов разгласи, че вложените европейски пари за просветителната система ще дадат резултат след 10 години.

" Българинът на две места свежда глава с почитание - в църквата и в учебното заведение ", съобщи той.

3 хиляди деца, които не са посещавали учебно заведение, са издирени от особено основаните взаимни екипи от представители на общините и на общественото, здравното и просветителното министерства до 15 септември и са върнати в просветителната система, регистрира министър председателят Бойко Борисов:

Издириха ги, откриха ги. Представете си три хиляди, това е една междинна община несъмнено. Всичко това да остане необразовано и по-късно да станат нарушители или да останат безработни. Считаме, че като сме ги завели, сме си свършили работата, само че това всекидневно би трябвало да се следи.

Приходните организации извършват проектите си, което ще даде опция от идната година да се усилват заплатите освен в образованието, само че и в други браншове, сподели Борисов:

Няма да укривам, че съм упълномощил и за армията и полицията да ми създадат планове какво бихме могли в допълнение в новия бюджет да създадем, тъй като те пък бдят за нашата сигурност - сподели министър председателят Борисов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР