Общо 56 деца от 10 столични училища са били регистрирани

...
Общо 56 деца от 10 столични училища са били регистрирани
Коментари Харесай

Разпространението на коклюш: Какви са симптомите и колко продължава карантината

Общо 56 деца от 10 столични учебни заведения са били регистрирани с коклюш за последните два месеца. Това оповестиха за NOVA от Здравното министерство. Междувременно, здравните управляващи направиха инспекция в домовете на умрелите бебета, с цел да открият дали останалите деца са имунизирани.
Симптомите на коклюшът или по този начин наречената " магарешка кашлица " в началото наподобяват елементарна простуда. Болестта стартира с нараснала температура, изнемощялост, хрема, и слаба кашлица. През втората седмица на боледуването тя става доста присъща, с пристъпи на бързи поредни кашляния.
Особено рисково е боледуването при бебетата, които не са имунизирани. Като затруднение може да настъпи пневмония, засягане на мозъка и гибел. Характерно за болестта е и по-продължителният интервал на кашлицата - сред 4 и 6 седмици и даже повече.
Смъртта на двете едномесечни бебета от квартал Изток в Кюстендил принуди здравните управляващи да извършат инспекция - имунизирани ли са останалите деца в фамилиите на умрелите.

„ Със чиновници на РЗИ посетихме фамилията, а други деца в бяха ваксинирани. Колко деца имат те? Многобройни са, само че не знам с акуратност! ”, сподели здравният посредник Ивайло Ковачев.
„ Трябва да се доверяваме на експертите, това е извънредно значимо, с цел да можем да подсигуряваме, че децата ще порастват здрави. Но място за терзание на територията на община Кюстендил няма ”, съобщи кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.
Не излиза наяве за какво родителите на едното от умрелите деца са отказали хоспитализация два пъти. Междувременно в региона още три деца не престават да се лекуват от коклюш. Две от тях са в болница, а третото е на домашно лекуване.

„ Заболяването може да бъде рисково най-много за кърмачетата, които не са имунизирани, до момента в който при имунизираните лица протича атипично и доста постоянно може да бъде и пропуснато ”, уточни епидемиологът доктор Христиана Бацелова.
Общопрактикуващият доктор доктор Мирослав Спасов уточни: „ Личните лекари не сме служители на реда! Ние каним, само че в случай че липсват виновни родители, които да доведат своите деца за имунизации, ние не можем да водим война с тях. И тук е ролята на страната, която е отстъпила от своите позиции. ”
В взаимозависимост от това дали се приема антибиотик, хората с открито заболяване подлежат на самоизолация.
„ Тези, които не одобряват антибиотична терапия се самоизолират до излекуване, като това не е повече от 30 дни от началото на симптоматиката. Докато тези, които одобряват антибиотична терапия се самоизолират за 20 дни или 10 дни от началото на кашлицата ”, сподели доктор Бацелова.

От Министерство на здравеопазването оповестиха за NOVA, че за месеците март и април общо 56 деца от 10 столични учебни заведения са регистрирани с коклюш. Медицинските експерти предлагат и имунизация на бременните, тъй че децата да са предпазени още от раждането.
Народоосвободителна въстаническа армия ТВ
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР