Общо 4700 стълба за птици са обезопасени от ЕРМ -

...
Общо 4700 стълба за птици са обезопасени от ЕРМ -
Коментари Харесай

Обезопасиха близо 5000 стълба заради птиците в Западна България

Общо 4700 стълба за птици са обезопасени от ЕРМ - Запад през 2023 година Това стана ясно по време на представянето на напредъка по плановете " Живот за птиците " и " Безопасен полет на птиците на Дунав ". Те са по стратегия LIFE взаимно с Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП). Мероприятието се състоя на 7 декември в Копривщица, оповестиха от сдружението.

Наред с това от ЕРМ Запад регистрираха слагането на 3000 дивертора и монтирането на близо 940 щъркелови платформи на територията на Западна България.

За цялостното осъществяване на плановете от сдружението имат за цел да обезопасят общо 6600 електрически стълба, да слагат 4900 маркиращи устройства (дивертори) и да инсталират 900 платформи за щъркелови гнезда.

Безопасните за птиците електропроводи способстват за опазването на застрашени типове и обезпечават надеждно зареждане с електрическа сила. Mаркиращите устройства - дивертори, се слагат на най-рисковите въздушни проводници, с цел да са по-видими те за птиците в полет и да понижат до най-малко заплахата от конфликт с тях. Вече е създадена и безвредна подпора, която също прави стълбовете безвредни за птиците. Първите 20 прототипни броя са инсталирани на терен.

" ЕРМ Запад има отговорност, както към природата, по този начин и към клиентите да им обезпечава надеждно зареждане с електрическа сила ", сподели Крум Гледжарски, началник на отдел " Управление на качеството " в сдружението.

По думите му конфликтът на птиците с мрежата , предизвиква спиране на електрозахранването за битовите и бизнес клиентите и усилва разноските и въглеродния отпечатък на електроразпределителното сдружение, отговорно за поддръжка на мрежата в Западна България с дължина над 57 000 км.

На територията на София област до момента са обезопасени 595 стълба от планувани 877, сложени са 215 дивертора от плануваните 1000 и са повдигнати 181 рискови щъркелови гнезда, прецизират още от ЕРМ Запад.

За цялостната си политика за запазване на околната среда компанията бе класирана преди всичко в състезанието на b2BMedia " Най-зелените компании в България " за 2023 година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР