Общо 47 нови елемента са добавени в списъка на ЮНЕСКО

...
Общо 47 нови елемента са добавени в списъка на ЮНЕСКО
Коментари Харесай

Обявиха нови 47 елемента за културно наследство на човечеството

Общо 47 нови детайла са добавени в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството, осведоми ТАСС. Това заяви отрасловият комитет на организацията на Организация на обединените нации, чиято сесия се организира в Рабат, Мароко.

В листата към този момент попадат чайната просвета на Азербайджан и Турция, обичайните технологии за обработка на чаени листа и обвързваните с тях обществени практики в Китай и френската просвета на багетния самун.

За нематериално културно завещание ще се смятат също казахстанското обичайно театрално изкуство Ортеке, сламоплетенето на Беларус, туркменските занаяти, обичайна бродерия на Обединените арабски емирства, практиката на съвременен танц в Германия и биенето на ръка на камбани в Испания.

Една трета от новите изкуства са свързани с практики за запазване на околната среда. Става дума за обичайни способи на селскостопанска работа, свързани с стабилно потребление на естествените запаси и за ритуали и празнични мероприятия, отдадени на природата, показват от ЮНЕСКО.

Според организацията тези детайли са увещание, че знанията на предците могат да бъдат от решаващо значение за справяне с новите провокации на нашето време, като да вземем за пример изменението на климата.

Генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле поздрави страните, които са създали тези оферти. По нейни думи " живото завещание играе значима роля за обединяването на народите и за подсилване на концепцията за мира в съзнанието на хората ".

ЮНЕСКО подсигурява опазването и предаването на нематериалното културно завещание, т.е. обичайните познания, изкуства и умения.

През 2003 година организацията сътвори специфичен инструмент: Конвенцията за запазване на нематериалното културно завещание, утвърдена от 180 страни, която към този момент разреши записването на над 600 детайла по целия свят.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР