Общо 47 нови елемента са добавени в списъка на ЮНЕСКО

...
Общо 47 нови елемента са добавени в списъка на ЮНЕСКО
Коментари Харесай

Още 47 изкуства влизат в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

Общо 47 нови детайла са добавени в листата на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание на човечеството, осведоми ТАСС. Това заяви отрасловият комитет на организацията на Организация на обединените нации, чиято сесия се организира в Рабат, Мароко.

В листата към този момент попадат чайната просвета на Азербайджан и Турция , обичайните технологии за обработка на чаени листа и обвързваните с тях обществени практики в Китай и

За нематериално културно завещание ще се смятат също казахстанското обичайно театрално изкуство Ортеке, сламоплетенето на Беларус, туркменските занаяти, обичайна бродерия на Обединените арабски емирства, практиката на съвременен танц в Германия и биенето на ръка на камбани в Испания.

Една трета от новите изкуства са свързани с практики за запазване на околната среда. Става дума за обичайни способи на селскостопанска работа, свързани с стабилно потребление на естествените запаси и за ритуали и празнични мероприятия, отдадени на природата, показват от ЮНЕСКО.
 Френската багета стана част от международното културно завещание на ЮНЕСКО
Френската багета стана част от международното културно завещание на ЮНЕСКО

Франзелата е всекидневен обред, структуриращ детайл на храненето, синоним на шерване и любезност

Според организацията тези детайли са увещание, че знанията на предците могат да бъдат от решаващо значение за справяне с новите провокации на нашето време , като да вземем за пример изменението на климата.

Генералният шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле поздрави страните, които са създали тези оферти. По нейни думи " живото завещание играе значима роля за обединяването на народите и за подсилване на концепцията за мира в съзнанието на хората ".

ЮНЕСКО подсигурява опазването и предаването на нематериалното културно завещание, т.е. обичайните познания, изкуства и умения.

През 2003 година организацията сътвори специфичен инструмент: Конвенцията за запазване на нематериалното културно завещание, утвърдена от 180 страни, която към този момент разреши записването на над 600 детайла по целия свят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР