Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна

...
Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна
Коментари Харесай

Олимпийските медалисти на Пловдив: Красимир Дунев - първият гимнастик с шест поредни прелитания на висилка

Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg стартира рубриката " Олимпийските медалисти на Пловдив ", в която ще Ви представим мъжете и дамите, популяризирали града ни.

В следващата част от рубриката ще Ви срещнем със състезателя по спортна гимнастика Красимир Дунев, който печели сребърен орден от Олимпийските игри в Аталанта през 1996г.

Красимир Дунев е роден на 11 септември 1972г. в Пловдив. Започва да тренира гимнастика през 1980г. при Александър Сотиров в Тракия, а от 1984г. е играч на Спартак. Завършва Спортното учебно заведение Васил Левски в Пловдив.



В националния тим е от 1990г.

Първата му Олимпиада е през 1992г. в Барселона, където приключва на 52-о място в многобоя и 10-о място в отборното.

През 1994г. е 40-и в многобоя на Световното състезание в Бризбейн, Австралия.

През 1995г. на Световното в Сабая, Япония е трети на висилка, печелейки първия си орден от огромно състезание.

1996г. е неговата година, като става европейски първенец на висилка на шампионата в Копенхаген, Дания. Така той става едвам вторият български гимнастик европейски първенец. Преди него това прави различен пловдивчанин - Стоян Делчев .

На международното в Пуерто Рико през същата година е втори на висилка и печели сребърния орден.

Приключва годината с присъединяване на Олимпийските игри в Атланта, Съединени американски щати. Там той е втори и завоюва сребърния орден с резултат 9.825.

Титлата печели немецът Александър Векер с 9.850. Третото място с 9.800 поделят Витали Шербо от Беларус, Фан Бин от Китай и Алексей Немов от Русия.



В отборното класиране на България заема шесто място, а в многобоя е 21-и.

Така Дунев се трансформира в един от дребното спортисти, които могат да се похвалят с медали от Олимипйски игри, Световно и Европейско състезание в една година .

Красимир Дунев става и в първият гимнастик в света, който прави шест следващи прелитания на висилка .

От 1996 до 2007 година живее и работи в Съединени американски щати. Треньор е със „ Сан Матео гимнастик “ в Сан Франсиско.

В края на 2007 година Дунев се прибра в България. Заедно с Йордан Йовчев основават в Пловдив гимнастически клуб „ Йовчев-Дунев “.

През октомври 2013 година Красимир Дунев е определен единомислещо за президент на Българската федерация по спортна гимнастика по време на изключителното общо заседание на централата и до през днешния ден той оглавява федерацията.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР