Общо 450 хиляди българи, което е 13% от заетите, ще

...
Общо 450 хиляди българи, което е 13% от заетите, ще
Коментари Харесай

Близо половин милион българи работят по празниците

Общо 450 хиляди българи, което е 13% от заетите, ще работят по време на идните празници, осведоми пред Българска телеграфна агенция Атанаска Тодорова, основен специалист по пазара на труда в КНСБ.
От Българската стопанска камара означиха, че претовареност в празничните дни нормално има в икономическите действия, в които в тези интервали имат по-висока натовареност и непрекъсваем режим.
Това са в общия случай търговия на дребно, ресторантьорство, хотелиерство, туроператорска активност, превоз, производства и услуги, които ги обслужват - в това число храни, питиета и прочие
Към този лист Атанаска Тодорова прибавя и опазване на здравето, електрическа и топлинна сила и газообразни горива и ВиК, както и работещите в осведомителните технологии, чиято работа е обвързвана с бизнеси отвън страната.
От БСК прецизираха, че към непрекъсваемия режим на работа влизат: произвеждане на съществени метали (металургия); произвеждане на химични продукти; произвеждане и разпространяване на електрическа и топлоенергия и газ; търговия с автомобилни горива и смазочни материали (бензиностанции); радио и телевизионна дейност; хуманно опазване на здравето.

Как обаче се заплаща трудът по време на празници?
Този труд се заплаща на всички работещи на публични празници най-малко двойна отплата, каквито са четирите дни за отбелязването на Великден от 30 април до 3 май.
При работа на неприсъствения 4 май обаче, трудът се заплаща с нарастване, единствено в случай че се явява ексклузивен, като нарастването e 75 на 100, разяснява Атанаска Тодорова.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР