Общо 44 нарушения е констатирала проверка на Агенция Държавна финансова

...
Общо 44 нарушения е констатирала проверка на Агенция Държавна финансова
Коментари Харесай

Кметът на Неделино: Правят ни пълен одит на всички договори - от 23 стотинки до няколко милиона

Общо 44 нарушавания е установила инспекция на Агенция „ Държавна финансова ревизия “ (ЕДФИ) в община Неделино. На кмета Боян Кехайов са формирани 21 акта за открити административни нарушавания. Проверени са три публични поръчки за сумата от малко над 1 млн. лв., само че също по този начин 230 контракта за доставки и услуги на обща стойност 3,8 млн. лв.. Не е отразено да са нанесени вреди на бюджета, само че за сметка на това отчетът или елементи от него са предоставени на прокуратурата, излиза наяве от отчета на АДФИ за първото тримесечие на 2021 година.  
Проверени са разноските от 200 000 лв. и документите за пренасяне на електропровод с високо напрежение, три подпорни стени на улица „ Напредък “, една на улица „ Бор “, контракти за строително-монтажни работи в речното корито и в разливните тераси на река Неделинска.
Отделно от това са тествани всички контракти под минималните прагове, за които не са приложени процедурите по Закон за обществените поръчки, подписани в интервала от началото на 2015 до края на 2019 година. Целта е била да се обясни дали някои от контрактуваните заплащания са в прорез с положителните търговски практики.
За повече информация по резултатите от инспекцията потърси кмета Боян Кехайов.
Г-н Кехайов, какъв е коментарът ви по отношение на констатациите на АДФИ - 44 нарушавания, от които 42 за финансов надзор, формирани 21 акта за административни нарушавания?
Това са актове за административни нарушавания, които не съставляват висока степен на заплаха. Някои от тях са пред мен - за контракти с доста дребна финансова стойност и най-много за неполагане на двоен автограф. Примерно от Издателство " Слово " - Велико Търново, чиято цената на контракта е била 682 лв.. Договорът за доставка аз съм го подписал, а с протокол сме дали пособията на съответните учебни заведения или детски градини. От този жанр са всички установени нарушавания. Трябва да се има поради и интервалът, в който е осъществена финансовата проверка - той е петгодишен. Всички контракти от 2015 до 2019 година  - направена е цялостна сложна инспекция от АДФИ.
Притесняват ли ви тези констатации?
 

 
Не, тъй като те са маловажни и не по всичките ще бъдат издадени наказателни постановления, защото някои актове са за нередности в размер на 30-40 стотинки.
Ще ги обжалвате ли?
Не, защото това, което са установили, си е правилно като нарушавания на финансовата дисциплинираност в Закона за финансово ръководство и надзор в обществения бранш. Аз одобрявам тези констатации. Още повече, че с тази инспекция се почиства интервалът, в който съм управлявал.
А нарушаванията по Закона за публични поръчки - две са?
Те са осъществени в хода на процедурата, само че са отстранени навреме. При едната процедура не бяха вярно пресметнали с един ден периода за подаване на тъжби. По-късно беше пристигнало несъгласие против избора на реализатор, само че комисията си анулира решението и се върна на стадий последното законово деяние и си организираха процедурата до окончателното й влизане в действие. За тази процедура мина и обжалване през Комисия за защита на конкуренцията, която се произнесе в интерес на общината. Така, че не е нещо значително.
 

 
 
И въпреки всичко 21 акта на каква стойност са?
 Боян Кехайов: Аматьорско осъществяване целеше в последния миг да ме дискредитира, само че не съумя Боян Кехайов: Аматьорско осъществяване целеше в последния миг да ме дискредитира, само че не съумя
Боян Кехайов е кмет на Неделино от 2015 година Яви се на избори за втори мандат като самостоятелен (с поддръжката на Движение за права и свободи и БСП) и завоюва от пър...
Все още няма издадени наказателни постановления. Все още са единствено актове. Ето в този момент, има подписан контракт с " Български пощи ", с който е стихотворец ангажимент за заплащане на услуга с цена 23 стотинки. Става дума за уведомления за събиране на обществени вземания. Друг контракт е с " Просвета " АД - София, за познавателни книжки на стойност 748 лв.. Няма вредоносен резултат, тъй като ние сме получили книжките и сме ги предали. Проблемът е, че кметът и основният счетоводител е трябвало да се подпишат, а съм се подписал аз и шеф на учебното заведение. Има контракт със стопанско съдружие " Космос ", с което е общината поема обвързване за познавателни книжки на стойност 84 лв.. По различен контракт е поета прехрана на камерите за видеонаблюдение с месечна такса от 12 лв.. Друг контракт е с " Бит и техника " - Варна, за 443,10 лева Сключили сме контракт за реклама с " Контакт " ООД - Смолян, за 500 лв.. Основно за учебните заведения са ни нарушаванията. Всички са на доста ниски стойности. Това, което установяваха от АДФИ, фактически е нарушаване - единствено с мой автограф и с автограф на второстепенния началник. Към днешна дата това сме го коригирали. А постоянно в годините обратно по този начин са го правили, проверката го установи като проблем. Нямаме някаква куха фактура, която да сме изписали, с цел да присвоим средства.
Но, когато написа, че са подхванати следващи ограничения по Закона за държавна финансова ревизия, значи, че отчетът или елементи от него са дадени на прокуратурата. Във вашия случай какви са следствията?
Цялата проверка беше по сигнал и мисля, че е предоставена от прокуратурата, въпреки да не съм сигурен. Такава сложна инспекция не се прави на инцидентен принцип. Тази година, аз с изключение на от АДФИ, имам инспекция от Сметна палата, от Национална агенция за приходите - цялостна петгодишна инспекция на мен и брачната половинка ми, 9-месечна от Държавна фирма " Земеделие ". Ние сме обект на голям брой инспекции, които текат и все още. От КПКОНПИ бях проверяван за спор на ползи - че съм сключил контракти с мои родственици, само че инспекцията завърши и нямам спор на ползи. Проверките са ми провокирани от някогашни съперници на изборите.
Тоест, обект на какъв брой инспекции сте?
Над 19 инспекции имам от началото на втория мандат. И наблягам - това, което от АДФИ е установено, не е притеснително. Даже се веселя, че е осъществена инспекция. Ако има по-сериозни нарушавания, си има способени органи. Но на този непрестанен мониторинг сме подложени вследствие на подадени тъжби. Освен тези, които ви споделих - КПКОНПИ, АДФИ, Сметна палата, сме проверявани още от РДНСК, Окръжна военна прокуратура - по голям брой сигнали и всекидневно. Проверявани сме от Държавна фирма " Земеделие " – от отдела им по корупция. Няма установени нарушавания, само че всички европроекти, извоювани от общината, са тествани. Да не приказваме, че Комисията за защита на конкуренцията също е направила инспекции по настоящите публични поръчки. Малко е необичайно, тъй като примерно в жалбата написа, че кметът на община Неделино е направил подпорна стена на улица " Напредък " - 1, 2 и 3. Двата стадия не са изпълнени, когато съм бил кмет, а демонстрират фотоси, че стените падат или нещо се случва. Идват на инспекция и откриват, че няма по какъв начин аз да съм виновен. В момента на бюрото имам писмо от отдел " Разследване " на Министерство на вътрешните работи, с което ни желаят фактурите и документите на 5 обекта - всички са изпълнени през 2014 година. Накратко казано, под доста особено наблюдаване и надзор сме.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР