Общо 433 родители са успели да се върнат на работа

...
Общо 433 родители са успели да се върнат на работа
Коментари Харесай

Над 400 родители са започнали работа благодарение на мярката „Родители в заетост“

Общо 433 родители са съумели да се върнат на работа или са си намерили нова, откакто са се присъединили в дейностите по план „ Родители в претовареност “ на Програма „ Развитие на човешките запаси “ 2021 – 2027. Процедурата е с бюджет от 24 млн. лева и се извършва от Агенцията по заетостта. Мярката „ Родители в претовареност “ е ориентирана към безработни и търсещи работа родители, както и към родители, които към този момент имат работа. Освен обезпечаването на благоприятни условия за полагане на грижи за деца, родителите могат да употребяват и услуги за улеснение на достъпа им до пазара на труда. За детегледачи се сортират безработни, които авансово са утвърдени от родителите.
Прочетете още
Заявления за кандидатстване в бюрата по труда могат да подават родители на деца от 0 до 5 година, в това число, които не посещават детски ясли, детски заведения и предучилищни групи, като грижата е позволена до 8 часа дневно. Многодетните и самотни родители на деца от 0 до 12 година, които посещават детски ясли, заведения и учебно заведение, могат да употребяват услугите на детегледач по плана до 4 часа дневно.

До момента са подписани 639 тристранни съглашения по мярката „ Родители в претовареност “ – сред Агенцията по заетостта, родителя и детегледача. 433 родители са се върнали на работа или са почнали нова, а останалите 206 родители са почнали да търсят работа. Най-много фамилии от Пловдив са се възползвали от опцията да разчитат на детегледач за развъждането на детето или децата си. Най-възрастният детегледач, нает по плана, е на 69 година, а най-младият - на 19 година Многодетните фамилии, които са са се възползвали от плана, са 44.

Родителите, които желаят да аплайват за безвъзмезден детегледач, и безработните, искащи да се грижат за техните деца, могат да подадат документи за присъединяване в план „ Родители в претовареност “ в бюрата по труда. Дейностите по мярката продължават до 2026 г.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР