Общо 37,4% от българите биха гласували на изборите за Народно

...
Общо 37,4% от българите биха гласували на изборите за Народно
Коментари Харесай

Галъп интернешънъл болкан: Как щяха да гласуват българите, ако изборите бяха сега

О бщо 37,4% от българите биха дали своят вот на изборите за Народно заседание, в случай че те са при започване на април, а 34,2 на 100 – на вота за Европейски парламент , сочи изследване на „ Галъп интернешънъл болкан “, извършено за Българската национална телевизия (БНТ). 

Изследването е извършено за Българска национална телевизия сред 28 март и 5 април 2024 година измежду 805 души по метода „ лице в лице “ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното общоприетоо отклоняване е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е еднакъв на към 54 хиляди души. Изследването няма по какъв начин да отрази последните развития и съставлява моментна фотография към края на мандата на предходното държавно управление, обясниха от социологическата организация.

Общо 37,4% от българите биха дали своят вот на изборите за Народно заседание, в случай че те се проведат при започване на април, а от всички гласуващи, 3,5 на 100 споделят, че ще гласоподават с „ Не поддържам никого “, сочат данните. От вота на гласувалите, ГЕРБ-СДС биха получили 27,4%, „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ) – 17,9 на 100, Движението за права и свободи (ДПС) – 15,2%, „ Възраждане “ – 14,9%, Българската социалистическа партия (БСП) – 10,5%, " ИТН " (ИТН) – 5,2%. Останалите гласове остават за разнообразни други по-малки обединения.

На изборите за Европейски парламент биха дали своят вот 34,2%, а 3,1 на 100 заявяват гласоподаване с „ Не поддържам никого “. Вероятните дялове на подадените за партии, обединения и претенденти гласове наподобяват по подобен метод с тези за парламент, обясниха още от организацията. На този избор ГЕРБ-СДС биха взели 27,9%, ПП-ДБ – 17,7%, Движение за права и свободи – 14,8%, „ Възраждане “  – 14,6%, Българска социалистическа партия – 9,8%, Има Такъв Народ – 5,4%.

От „ Галъп интернешънъл “ допълниха още, че степента на неизясненост е висока, доколкото регистрацията занапред следва, по тази причина и данните няма по какъв начин да се четат като прогноза за избирателен резултат.

*Във видеото:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР