Общо 329 проектни предложения от 3-те въглищни региона – Стара

...
Общо 329 проектни предложения от 3-те въглищни региона – Стара
Коментари Харесай

Започва оценката на първите проекти за саниране на жилища в трите най-засегнати въглищни региони

Общо 329 планови оферти от 3-те въглищни района Стара Загора , Перник и Кюстендил , са подадени в системата ИСУН по процедурата за поддръжка на ограничения за енергийна успеваемост на многофамилни жилищни здания по Приоритет 4 „ Справедлив преход “ на Програма „ Развитие на районите “ 2021-2027 година /ПРР/. Получените оферти са от 24 общини в най-засегнатите въглищни райони. Общата им стойност е съвсем 455,4 млн. лв. , което надвишава към 2 пъти бюджета по процедурата – 196,4 млн. лв..

Дейностите в плановите оферти би трябвало да подхождат на целите , включени в утвърдените териториални проекти за обективен преход за трите области. С осъществяването им се чака да бъде понижено потреблението и сметките за ток на семействата , на въглеродните излъчвания посредством внедряване на възобновими енергийни източници , отоплителни и климатични съоръжения , понижаване на енергийната беднотия на най-уязвимите консуматори на сила. След осъществяване на енергоспестяващите ограничения многофамилните жилищни здания в трите района би трябвало да реализират клас на енергопотребление „ В ” или по-висок и да подкрепят прехода към климатична индиферентност в тези райони.

Оценката на получените оферти ще се реализира на два стадия – стартира с инспекция на административно сходство и допустимост, следва техническа и финансова оценка, и би трябвало да завърши през месец януари 2025 година

Освен актуалната процедура по Приоритет 4 на ПРР 2021-2027 година, Управляващият орган на Програмата възнамерява до края на 2024 година да бъдат оповестени следните ограничения: за повишение на квалификацията и преквалификацията, за картографиране на уменията на засегнатите служащи в секторите на въгледобива и производството на електрическа енергия от потребни изкопаеми; за поддръжка на диверсифицирането и адаптирането на компаниите /малки и междинни предприятия/ в трите района към икономическия преход и за поддръжка на индустриални и логистични паркове и зони в тях.

Планираните спомагателни вложения в границите на ПРР 2021-2027 година, свързани с прехода към зелена сила и запазване на околната среда в областите Стара Загора, Перник и Кюстендил са в размер на 2,7 милиарда лв., обезпечени по Фонда за обективен преход.

Повече информация за ПРР 2021-2027 и Фонда за обективен преход, можете да прочетете на уеб страницата на ПРР 2021-2027 година – и на Министерство на регионалното развитие.

Тревожна статистика: Вербалната експанзия бележи растеж от 26%, а тормозът в учебните заведения е повишен с 10%

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР