Общо 29 млн. евро са отишли през изминалия сезон за

...
Общо 29 млн. евро са отишли през изминалия сезон за
Коментари Харесай

Колко пари са отишли за заплати в Първа лига?

Общо 29 млн. евро са отишли през миналия сезон за заплати на играчите в Първа лига, написа в годишния отчет на УЕФА. По този индикатор страната ни се подрежда на 28-о място в Европа. Така приблизително на клуб се падат по 2,1 милиона евро за хонорари.

Въпреки че сходна сума може да наподобява и впечатляваща, то съпоставката с други страни от сродно на нашето равнище и триумфи демонстрира, че сме много по-назад. В Полша за заплати отиват 74 милиона евро, което прави по 4,6 млн. евро на клуб.

В Хърватска междинната годишна сума за заплати също е впечатляваща - 4,3 млн. евро. Както може да се чака, има огромна поляризация при другите клубове, тъй като напълно един е фондът „ работна заплата " при Лудогорец, ЦСКА или Левски, и различен при Витоша, Пирин или Дунав.

Все отново играчите в Първа лига може да са удовлетворени, тъй като взимат повече от сътрудниците си в Сърбия, Словения и Словакия, написа "Меридиан мач ".

При западните комшии годишната сума за заплати на един клуб е 1,7 млн. евро. Интересно е, че измежду 35-те най-силни шампионати на Европа, точно нашето е с максимален растеж на заплати. Възнагражденията в Първа лига са се вдигнали по отношение на миналата година с 35%.

По-голям скок има само при слаби шампионати като гибралтарското, малтийското и латвийското. В отчета на УЕФА се отбелязва тревожна наклонност. нарушаваща финансовия феърплей. В Хърватска, Сърбия, Румъния и Словения клубовете харчат за заплати сред 90 и 130% по отношение на приходите си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР